0
  • entries
    17
  • comments
    40
  • views
    90501

2 2
Warmentuuter in Monaco en met.................. een Carens

Entry posted by Warmentuuter · - 4161 weergaven

Testdrive Kia Carens 2013
Vrijdag 15 maart 2013
Wij, Warmentuuter, Specialmade, Xtra40 en Smart, vertrokken zo rond het middaguur vanaf Rotterdam Airport naar onze bestemming, de luchthaven van Nice. Het was een vlucht van ongeveer
1 uur en 50 minuten. Amper in de lucht, geschatte tijd zo’n 5 minuten, deed één van onze medereizigers zijn naam toch wel eer aan. Hij presteerde het bijna om de ventilatieopening boven zijn hoofd te pimpen naar een windtunnel, met één knip van zijn hand. Ongelooflijk! Gelukkig waren alle raamhendels in het vliegtuig voor die tijd al op ons verzoek verwijderd….. Amper twee uur later stonden we op het vliegveld van Nice en werden we opgewacht door twee leuke dames met een bord met het opschrift….KIA.

 

DPP_0345a.jpg

 

Hier kwamen we ook het winnende gezin tegen die de prijs met de Kia Facebook actie had gewonnen. Nadat de club compleet was gingen we naar een aparte ruimte die was ingericht door Kia Europe. In de Rio zaal (toeval?) hadden we de keuze om een Kia Carens uit te kiezen. Voor ons viel de keuze op een champagnekleurige Kia Carens met een 1.6L GDI benzine motor. We ontvingen daarvoor het nummer 44 dat correspondeerde met onze gekozen Kia Carens. Daarnaast kregen we nog wat andere info over de te volgen route richting Monaco en de aldaar geldende snelheidsbeperkingen, binnen en buiten de bebouwde kom. Je kreeg meteen het gevoel dat alles in goede banen werd geleidt door het enthousiaste Kia team.

 

DPP_0356a.jpg

 

Na de instructie en keuze werden wij keurig naar de auto’s gebracht en daar viel onze monden mond open van verbazing. Er was een Kia parkeerterrein ingericht waar 80 gloednieuwe Kia’s klaar stonden.

 

Toen we over de eerste verbazing heen waren viel de compleetheid en afwerking van de Kia Carens ons op. Alles is even netjes afgewerkt en het dashboard ziet er echt goed uit. Het is niet meer het plastic dashboard zoals we vroeger van de Koreanen gewend waren. De nu gebruikte materialen geven een sjieke en meer volwassen uitstraling.

 

DPP_0364a.jpg

 

Na een korte uitleg kon Smart op de startknop drukken om aan de eerste testrit te beginnen.
Volgens co-piloot Specialmade zou de rit gaan van Nice langs de kust naar Monaco, een ritje van
ruim een uur met hindernissen. Over de zit op de stoelen valt weinig negatiefs te schrijven. Xtra40 en Warmentuuter zaten het eerste stuk achterin en daar viel op dat we ook stoelverwarming achterin hadden en dat is toch vrij uniek voor een auto in deze prijsklasse. In de wintermaanden in ieder geval een heerlijke optie. We vroegen ons af waar de stewardess zat, want we hadden hele mooie klaptafeltjes in de rugleuning van de voorstoelen. De hoogte van de klaptafeltjes was een punt van aandacht. Deze zijn namelijk meer geschikt voor kinderen dan voor volwassenen. Net als we ons flesje water op het tafeltje willen zetten deed Smart ongewild de Elandproef en remtest. Een Française die haar auto langs de smalle weg had geparkeerd, gooide vlak voor onze auto haar deur open. Bijna was onze gloednieuwe Kia Carens voorzien van zes deuren in plaats van vijf.
Toch waren we wel trots op de goed doorstane manoeuvre van onze Smart en konden wij achterin onze goedkeuring wegdragen voor de uitstekende wegligging. Een vinkje.

 

Ons eerste foto moment.

DPP_0376a.jpg

 

Langs deze kust is het voor een autoliefhebber ideaal rijden, vanwege de steile hellingen en de fikse afdalingen. De 1.6 GDI motor doet zijn werk naar behoren en geeft het gevoel dat deze het makkelijk aan kan. Ook hillassist (HAC) doet leuk mee.

 

Na ons 1e fotomoment nam de Warmentuuter het stuur over van Smart. Vanwege zijn beproefde assistentie en deskundig commentaar bleef Specialmade ook de co-piloot voor de Warmentuuter.
Nadat we in bergachtig gebied kwamen, langs de zuidkust van Frankrijk, kostte het sturen en het schakelen ons meer moeite. Wat ons opviel was dat de Kia Carens een handgeschakelde zes versnellingsbak had, die sneed als een mes door de boter. Het stuur, voorzien van stuurverwarming, voelde stevig aan en lag mede daardoor goed in de hand. Ook de Kia Carens is voorzien van meerdere stuurmodi waaruit men zijn persoonlijke voorkeur kan kiezen. En hoe stuurt de nieuwe Kia Carens nou? Hier is namelijk al meermaals m.b.t. andere Kia modellen naar verwezen en over geschreven. De Kia Carens heeft elektronische stuurbekrachtiging en stuurt mede daardoor lekker licht en direct, maar voelt zeker niet wollig aan. Zelfs beter dan verwacht over de door ons gereden bochtige wegen van Zuid Frankrijk.

 

DPP_0510a.jpg

 

Voor we er erg in hadden reden we Monaco binnen en keken we onze ogen uit. Hier zagen we auto’s rijden, die we zelfs op de Auto-Rai niet zo snel zullen tegenkomen. Het was daarnaast een wirwar van tunneltjes en smalle heuvelachtige straatjes en dat was ook niet zo raar. Het staatje Monaco is namelijk ook niet heel erg groot en gebouwd tegen een heuvel. De hillassist doet keurig twee á drie seconden zijn werk. Toch is de Warmentuuter zijn handrem kwijt. Dat is nu een schakelaar geworden die de remmen elektronisch aanstuurt. Dat gaf even een hilarisch moment. Hij dacht het op te vangen door met het gas en de koppeling te spelen, om daarmee de auto niet achteruit te laten rollen. We zullen hierbij maar niet in details treden maar hier praat de KCG en Monaco nog jaren (lachend) over. De koppeling kreeg ook hier het vinkje goed.
Keurig leidde de navigatie ons naar het hotel. We dachten even dat we verkeerd zaten maar het was toch het juiste hotel en we werden ook hier hartelijk ontvangen door het Kia Testdrive Team.

 

Ook van het hotel zijn we onder de indruk.

 

DPP_0402a.jpgDPP_0397a.jpg

 

’s-Avonds kregen we een receptie aangeboden waar alle Kia testdrivers uit diverse Europese landen hartelijk welkom werden geheten. Dit natuurlijk onder het genot van een drankje en een culinair hapje, aansluitend een buffet. Aangezien het vervolg op het testprogramma een vroege start kende, besloten we vroegtijdig naar bed te gaan. Xtra40 en Specialmade stonden namelijk te trappelen van ongeduld om ook de Kia Carens aan de tand te voelen. Dag één zat erop en hadden we zeer positief beleefd.

 

DPP_0420a.jpg

 

Na een goed verzorgd ontbijt meldde wij ons bij de speciaal ingerichte Kia balie in het hotel. Omdat we op tijd waren konden we kiezen uit alle beschikbare uitvoeringen. De keuze viel op de 1.7 diesel met panoramadak, vanwege de weersvooruitzichten en deze was ook weer rijkelijk voorzien van diverse optie’s. Gelukkig hadden we een dieselexpert in ons testteam en voordat we het wisten zat Xtra40 al achter het stuur. Wat meteen opviel was dat de dieselmotor wel heel stil was. Ook de trekkracht onderin bij een laag toerental was goed te merken. We hebben even getwijfeld of het wel echt een diesel was.
Xtra40 wist ons in no-time Monaco te laten zien. We weten nog niet of hij zo snel was of de navigatie te langzaam. Of kwam het misschien door de tunnels dat de navigatie zo langzaam was. In ieder geval hadden Specialmade, Warmentuuter en Smart het gevoel dat ze iedere keer dezelfde omgeving voorbij zagen komen. Natuurlijk staken ze dat, met de nodige humor, niet onder stoelen of banken.

 

Ons 1e fotomoment met de Kia Carens in de kleur Galaxy Brown

 

DPP_0423a.jpgDPP_0429a.jpgDPP_0448a.jpgDPP_0449a.jpg

En zo kunnen we nog een honderdtal foto’s laten zien van de auto. Kia had ons een programma-boekje meegegeven met allemaal leuke attracties en bezienswaardigheden in de buurt van Monaco en Nice. Onze 1e keuze viel op Musée Océanographique in Monaco.

 

DPP_0492a.jpg

 

Het is een echte aanrader om hier eens te gaan kijken. Wij keken in ieder geval onze ogen uit. Het ene aquarium was namelijk nog mooier dan het andere.

 

Maar zoals gezegd we waren er om te testen, dus lieten we het museum na een uur voor wat het was om onze Carens in de kleur Galaxy Brown eens de sporen te geven op de tolwegen. Ook hier wist Xtra40 de Kia Carens op de juiste snelheid rap naar Nice te brengen waar een bezoek gepland stond bij het Museum of Curiosity.
Helaas ontdekten we te laat dat het museum vanwege lunchtijd een uur later open ging. Een uur wachten was natuurlijk ‘not done’ en we vertrokken dus snel weer met de Carens. Doordat de Fransen zeer onberekenbare coureurs zijn, had ook Xtra40 hier een breaktest. Denkend van wat een rare die Fransoos, konden we ook nu weer een vinkje plaatsen bij de remmen.
We reden door naar het plaatsje Menton via de tolweg. Eerlijk is eerlijk, de nieuwe Kia Carens is een prima reisauto. Toch valt achterin op dat de veiligheidsriemen bij volwassenen niet helemaal lekker zit. De hoogste stand is gewoonweg onvoldoende hoog voor de gemiddelde Nederlandse lengte van 1.84m. Het was hinderlijk irriterend in de nek, deed echter geen pijn, maar gewoon onprettig. Dit was voor ons minpuntje.
Nadat we een kopje koffie hadden gedronken was het de beurt aan Specialmade.

 

Vol trots liep hij de avond ervoor nog te vertellen dat hij proefrijder was geweest van Jan en Harry de Rooy. Dat hebben wij in de haarspeldbochten, helling af, geweten hoor……. Voor de haarspeldbochten op hogere snelheid konden we ook weer een vinkje plaatsen. Gelukkig wist Smart Specialmade een klein beetje te temperen. Via een omweg kwamen we weer bij ons hotel aan.

 

Na een opfrisbeurt bezochten wij de officiële presentatie van de nieuwe Kia Carens door Kia Europe.

 

196a.jpg198a.jpg

 

kregen we een uitgebreide uitleg over de Kia Carens, maar dat hebben wij hier ook grotendeels Hier beschreven. Belangrijk om te benoemen is het feit dat het, door het aansprekende modellenoffensief goed gaat met Kia. Je ziet dat er maar drie automerken in 2012 in de plus zaten. Dat was Skoda met +1,7%, Hyundai met +9,4% en Kia met +14,6% meer verkopen in 2012. Ook zagen wij dat Hyundai/Kia op plek vijf staat van autofabrikanten in Europa. Kun je best trots op zijn als Kia rijder, TOCH? En zeg nu zelf, vergelijk Kia eens 10 jaar geleden…. Of je nu de Picanto, Rio, Venga, Sportage, Cee’d, Optima en nu dan de nieuwe Kia Carens ziet, kun je echt de hand van Peter Schreyer herkennen.
Mooi afgewerkte, goed uitgeruste modellen die gretig aftrek vinden. Betaalbaar is hierbij een relatief begrip. Qua prijs loopt Kia redelijk in de pas met de gevestigde orde, qua uitrusting iets royaler bedeeld.

 

DPP_0410a.jpg

 

Na de getallen en weetjes en de uiteenzetting over de nieuwe Kia Carens door o.a. de Productmanager bij Kia Europe, werden we uitgenodigd voor het diner. Ook dit had men weer prima geregeld. Wij kwamen in ieder geval niets tekort.
Moe maar voldaan van alle indrukken zochten we ons bedje op. Dag twee was helaas té snel alweer voorbij, maar was ons zeer goed bevallen.
De laatste dag. Het is regenachtig weer. Puur geluk dat wij tijdens de testdrive zulk mooi weer hadden. Na ons ontbijt maken we nog even een wandeling door Monaco voor we ons opmaken om weer naar huis te gaan.

 

DPP_0524a.jpgDPP_0527a.jpg

 

En zo hebben wij er velen gezien maar jammer genoeg mochten we hier nu net niet mee rijden.
Tja, het is ons merk niet zullen we maar zeggen….
We worden ’s-middags rond een uur of twee met een shuttlebus naar het vliegveld gebracht, waar wij aan het eind van de dag terugvlogen naar Nederland. Het zat er voor ons helaas weer op. We hebben ons prima vermaakt, veel gelachen, serieus getest en veel meegemaakt in een redelijk korte tijd. Voor ons was het in ieder geval een geslaagd weekend. Kia bedankt voor de perfecte organisatie. Chapeau!

 

Groet, Johan alias Warmentuuter
Dank gaat ook uit naar de medeschrijvers en fotografen,
Smart, Specialmade en Xtra40

 

Zie ook:

 

http://www.kiaclub.nl/topic/12563-testdrive-kia-carens-2013net-even-anders/?p=122804

 

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157635435560819/


  Report Entry
2 2


0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen