Ga naar inhoud
der Rudi

Nieuwe Sorento (duurste uitvoering) in Duitsland voor 40.000 Euro

Aanbevolen berichten

Hoe kan het dat je in Duitsland voor de meest dure uitvoering van een nieuwe Sorento minder dan 40.000 Euro hoeft te betalen?

Algemeen bekend is dat in Nederland de auto's met name duurder dan in de omringende landen zijn vanwege de BPM. Voor degenen die in Nederland wonen heeft het desalniettemin geen zin daar een auto te kopen omdat men bij de invoer alsnog de BPM moet betalen. Maar voor degenen die niet in Nederland wonen ligt dat anders.

Ik woon sinds een jaar of 15 in Duitsland in een klein dorpje vlak over de grens bij Sittard. Mijn vorige Kia (een nieuwe Sportage) kocht ik bij een Nederlandse dealer, ex BPM en ex BTW. Bij de invoer in Duitsland moest ik uiteraard alsnog de (Duitse) BTW betalen (slechts 19%). Ex BPM en ex BTW moest ik voor die auto, een 2.0 liter automaat X-ecutive Plus Pack uitvoering incl. trekhaak en afleveringskosten, iets meer dan 19.000 Euro betalen bij de dealer. Inclusief de Duitse BTW kostte me die auto dus een kleine 23.000 Euro. Op zich een mooi verschil ten opzichte van de consumentenprijs in Nederland (rond de 32.000 Euro).

Ook Duitsers (of Belgen) kunnen auto's bij een Nederlandse dealer kopen (en doen dit ook). Want om de auto's enigszins betaalbaar te maken drukken de importeurs de netto prijzen van de auto's zodat deze al met al ex BTW toch nog net iets goedkoper zijn dan in hun eigen land.

Maar ik kwam er dit jaar achter dat er toch manieren zijn om een nieuwe auto bij een Duitse en niet bij een Nederlandse dealer te kopen en dan toch nog goedkoper uit te zijn. Dat geldt in elk geval voor een Kia. De Duitse KIA importeur geeft namelijk 12% korting aan een dealer als hij een auto bestelt die hij aan een particulier verkoopt. Maar de importeur geeft 25% korting als de dealer zo'n auto aan een verhuurmaatschappij verkoopt. Op zich een logische gedachte. Mensen die dan een auto huren bij een verhuurbedrijf rijden dan in een Kia en maken zo kennis met een Kia.

Dus wat doen een aantal dealers, met name dealers die deel uitmaken van een groter concern met daarbij onder meer een verhuurtak? Zij kopen die auto's in bij de importeur, verkopen hem op papier aan hun verhuurtak en mits ze de auto minimaal 3 kalendermaanden op hun naam laten staan krijgen ze die 25% korting. Na die periode mogen ze de auto opnieuw verkopen (officieel ben je dan de tweede eigenaar), maar dan wel met 0 km op de teller. En die hogere korting geven ze door aan de klant.

Voordeel voor de klant: men koopt een nieuwe auto tegen een lagere prijs (omdat men officieel de tweede eigenaar is) en het voordeel van de dealer is dat zij hierdoor meer omzet draaien en recht hebben op een hogere eindejaarsbonus van de importeur. En dat betekent dat zo'n auto naast de sowieso lagere verkoopprijs tevens nog eens een extra korting krijgt.

Zo kost het duurste type Sorento (te vergelijken met de duurste uitvoering in Nederland) in Duitsland rond de 50.000 Euro. Maar dezelfde auto, alleen zogenaamd tweedehands, wordt vervolgens voor iets minder dan 40.000 Euro verkocht. Op zijn terrein stonden twee nieuwe zwarte Sorento's, beide in de zogenaamde Platinum uitvoering; de een kostte iets minder dan 40.000 Euro en de ander iets minder dan 49.000 Euro; precies dezelfde hagelnieuwe auto's met 0 km op de teller. Alleen de een had geen kenteken en de andere wel (zie foto).

Die drie maanden moet men niet letterlijk nemen. Zo is mijn auto op 29 september op Duits kenteken gezet en op 1 november kon de auto vervolgens op mijn naam gezet worden. Het betreffen dus geen drie volle maanden maar slechts drie kalendermaanden.

En daarom kun je als inwoner van Duitsland een auto die in Nederland bijna 70.000 Euro kost in Duitsland voor 40.000 Euro kopen.

Mocht je de auto ooit in Nederland willen invoeren dan dien je alsnog de (resterende) BPM bij de fiscus afrekenen. Daarbij wordt op basis van de periode die verstreken is sinds de auto voor het eerst op kenteken gezet is een liniaire afschrijving toegepast. Behalve als je terug naar Nederland verhuist en je jouw auto meeneemt; dan hoef je deze BPM niet te betalen (mits de auto minimaal 6 maanden lang op jouw naam staat en je er minimaal 12 maanden gewoond hebt).

Wel één welgemeend advies. Verhuizen naar Duitsland lijkt dus vanuit deze optiek heel erg lucratief. Maar verhuizen naar een ander land houdt veel meer in. Je emigreert namelijk. Ik heb er geen spijt van gehad maar je moet goed beseffen dat je vervolgens in een ander land woont, te maken hebt met andere wetten, met een andere fiscaal regime en ook je zorgverzekering vergt de nodige aandacht.

post-3160-0-36261700-1479075052_thumb.jpg

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Interresant verhaal.

Ben vaak wel een beetje jaloers op die Duitsers en Belgen als het om auto's aanschaffen gaat.

Zo heb ik in 2007 een nieuwe Seat Leon 1.6 Sportstyle gekocht. Een maandje later kocht een vriend van mij, die naar Belgie was verhuisd een nieuwe BMW 318i met een hoop toeters en bellen voor een kleine 1000,- meer dan dat ik betaald had.

Maar ja ik ben tenminste Hollander en hij is nu belg ;)

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Stief, niet helemaal waar.

Als je vriend naar België verhuist blijft hij Nederlander. Zo ben ik nog steeds officieel een Nederlander, ondanks dat ik in Duitsland woon. Alleen is het uitkijken met parkeren in Nederland met mijn Duits kenteken als er tussen Nederland en Duitsland een voetbalwedstrijd gespeeld wordt en Duitsland wint.

Ha ha.

Maar inderdaad, het is te gek voor woorden hoeveel prijsverschil er is. En laten we dan maar niet naar de prijzen kijken die er voor auto's gevraagd worden in de Verenigde Staten. Daar sla je echt steil van achterover.

Ruud

Verstuurd vanaf mijn SGP311 met Tapatalk

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×