Jump to content
 
Kim

4x4 werkt niet

Recommended Posts

Hallo, ik ben hier lid geworden omdat ik een probleem heb met mijn Kia sorento van 2009. Ik heb deze tweedehands aangekocht vorig jaar bij een garage en een halfjaar later merkte ik dat ik steeds ‘vast zat’ in drasserige gebieden. Ik wou ook iemand slepen die vast zat met de auto maar ik zag dat mijn 4x4 niet werkte. Dus ben ik hiermee naar de garage geweest want dit was binnen de periode van 1 jaar garantie. En ze zeiden dat ze een stuk (tweedehands) van Duitsland hadden besteld, maar met de Corona is deze dus 3 maand ongeveer onderweg geweest en hebben ze dit gratis gerepareerd. Nu en halfjaar later merkte ik dat ik dus soms nog steeds vast zit soms. En ik merk dat mijn 4x4 toch nog niet werkt. Dus heb ik gisteren naar de garage geweest om dit te melden, hij heeft zelf geprobeerd en hij vond dit ook raar want hij werkte toen zei hij dus hij gaat er over 2 weken eens naar kijken want hij moet daarvoor op de brug.Ik doe juist hetzelfde als dat er in het instructieboekje opstaat maar toch voel ik geen verschil in rijden. Ik erger me hier mateloos aan. Dan rijd je al snel vast ergens omwille van het gewicht van de auto, en dan geraak je er niet uit omdat de 4x4 niet werkt. Zou ik dit misschien even kunnen testen als ik in een drassig gebied ga staan en dan de 4x4 op zet? Want ik zou echt niet weten wat ik moet doen, voel je werkelijk een verschil in rijden? Of amper tot niets? Als ik naar 4x4 low ga knippert er wel een lampje, als ik naar 4x4 hi ga brand er niets. Ook niet bij esp. Moet die aan staan ofzo de esp?

groetjes kim

Link to post
Share on other sites

Bij mijn 2008 gaat er een extra pictogram branden bij het inschakelen bij 4x4 high. En bij de low knippert deze of een extra pictogram. Ik heb vorige week nog een stukje off-road gereden en het verschil voelde ik wel. Het verschil tussen 2x4 en 4x4. Niet zozeer tussen de high en low. Zo zwaar was het terrein ook weer niet. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. 

Link to post
Share on other sites

Hallo, ok heel erg bedankt voor de info alvast. Ik heb gekeken en op mijn 4x4 high brand of knippert er helemaal niets, als ik deze op 4x4 low zet dan knippert en wel een lampje. Maar ik voel geen verschil in rijden dus ik denk niet dat de 4x4 werkt.... ben eens curieus wat vandaag de garagist van kia gaat zeggen.

Link to post
Share on other sites

Eerste waar ik aan denk is dat de zekering van de TOD ( Torque on Demand oftewel tussenbak )  kapot is of niet ( meer ) aanwezig is. Dan is de tussenbak electrisch uitgeschakeld en kan dan niet meer werken : dan heb je alleen achterwiel aandrijving. ( de Sorento 1 is ook een standaard een achterwielaandrijver )

Een reden die zekering er uit te halen is dat de ketting of de natte koppelingsplaten in de tussenbak versleten zijn. Dat is natuurlijk kostbaar te vervangen en met de zekering eruit is de auto gewoon nog te rijden als achterwiel aandrijver. Een versleten tussenbak kwam vaak voor omdat er bij deze auto's altijd 4 banden tegelijk moeten worden vervangen, en voor/achter het verschil in profieldiepte nooit meer mag zijn dan ~ 2 mm. Is dat wel zo moeten die koppelingsplaten in de bak continue slippen en verslijten ze snel. Zelfde geldt voor de rek op de ketting die daar in zit. Veel mensen hebben dat slijtageverschil nooit in de gaten gehouden of alleen 2 banden op 1 as laten vervangen.....tja...

Wat ook nog wel eens werd gedaan is gewoon de as naar het voorste differentieel eruit halen. Zelfde effect maar dan mechanisch.

Ik hoop maar dat het gewoon een defecte zekering is...

Bij het inschakelen van LOW voel je altijd ( moet stilstaan in N en het duurt seconde of wat ) een duidelijke KLONK ! ( dat is de centrale lock die samen met LOW ingeschakeld wordt ) en er gaat een lampje branden.

Wanneer TOD ( in normale rijstand ofwel HIGH ) dat zelf regelt voel je dat niet maar werkt het ook niet heel goed voor off road. Das meer voor tractie op de weg in bochten en inhalen enz wanneer dat systeem ook dynamisch bijspringt met een aantal % voorwielaandrijving erbij. Daar gaat overigens geen lampje bij branden.

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By jakob
   Als ik smart cruise control wil activeren dan krijg ik de melding “voorwaarden SCC niet vervuld”.
   Snelheid is goed en ik heb al een keer de rem gebruikt zoals in de handleiding staat. Kan dus alleen de normale cruise control gebruiken.
   is er een instelling die ik over het hoofd zie?
  • By Leende
   Hallo, ik ben sinds vorig jaar in het bezit van een Kia Cerato (2007) 2.0 16v. Na problemen met de koppelingspedaal/koppeling is de auto terug geweest bij de garage. Na deze reparatie viel het me op dat de cruise control niet meer werkt. Wat is het probleem, als ik de toets Cruise on/of op het stuurwiel indruk, gaat het lampje branden op dashboard. Als ik dan de Set knop gebruik brandt het lampje (voor korte tijd) op dashboard, maar werkt CC niet. Het lampje Set gaat na korte tijd (enkele seconden), van zelf weer uit. Het lampje van Cruise Control blijft wel branden. Wat zou er aan de hand zijn? (april 2021) 
  • By Leende
   Hallo, ik ben sinds vorig jaar in het bezit van een Kia Cerato (2007) 2.0 16v. Ben dus nieuw op deze site. Ben hier uitgekomen omdat ik wat problemen heb met de cruise control. Wat is het geval: Na problemen met de koppelingspedaal/koppeling is de auto terug geweest bij de garage. Na deze reparatie viel het me op dat de cruise control niet meer werkt. Wat is het probleem, als ik de toets Cruise on/of op het stuurwiel indruk, gaat het lampje branden op dashboard. Als ik dan de Set knop gebruik brandt het lampje (voor korte tijd) op dashboard, maar werkt CC niet. Het lampje Set gaat na korte tijd (enkele seconden), van zelf weer uit. Het lampje van Cruise Control blijft wel branden. Wat zou er aan de hand zijn? (april 2021) 
  • By dameblanche
   onlangs de navigatie bij de garage laten updaten. Sindsdien is het niet meer mogelijk de WGS coordinaten in te voeren als bestemmingspunt, ook is de eerder ingevoerde informatie verdwenen.
   De WGS coordinaten  zijn noodzakelijk voor het geocachen.
   Wie weet een oplossing?????
  • By Travis
   Afgelopen vrijdag 2 april ben ik in de ochtend boodschappen gaan doen en op weg naar huis bij m'n schoonmoeder een bakkie gedaan. Ik wilde wegrijden en de auto wilde niet meer starten en het sleutellampje blijft branden, geen idee wat het was. Ik heb de ANWB gebeld en volgens de monteur is de startmotor kapot. Ik ben naar een garage gesleept en tot op heden (8 april) krijgen ze de auto niet aan de praat en het blijkt niet aan de startmotor te liggen. Ze hebben de sleutel opnieuw ingelezen, maar ook dat werkt niet. Ik wordt er wanhopig van, want als een dealer het niet meer weet, wat moet je dan.. wie helpt mij?
×
×
 • Create New...