Jump to content

Een huis...


Remko .me

Recommended Posts

Zo. En dan nu over die hypotheken. Wie zo stom is geweest om een huis te kopen als investering, verdient niet anders dan dat ‘ie nu staat te janken omdat ‘het onder water staat’. Even een wake up call: een huis is een dak boven je hoofd. Een huis koop je omdat je ergens wil wonen en je er de voorkeur aan geeft om je centen in je eigen bezit te stoppen in plaats van over te maken aan een huurbaas. Een huis bewoon je omdat je je er prettig voelt. Veilig. Een huis is een verlengstuk van jezelf. Geen investering. Ja, als je Paarlberg heet, of Oerlemans, dan zijn bakstenen een investering. Zodra het maar om één dak gaat, om één voordeur dan is er maar één spelregel: een huis koop je omdat je er wil wónen. Wonen. Niet omdat je het wilt verkopen. Het boeit niet dat je huis ‘onder water staat’. Je woont er. Het staat niet onder water. Het staat in een straat en je hebt er voor betaald wat je het ooit waard achtte. Die waarde heeft je huis nog steeds – dat een ander het er niet voor over heeft, boeit helemaal niet. Wat kan jou andermans mening schelen?! Het is je huis. Je woont er. De emotionele waarde van je huis is een subjectief gegeven.

Ook de economische waarde van je huis is subjectief: wat de gek ervoor geeft. Het boeit niet, tenzij je je huis moet verkopen. Maar waarom zou dat moeten? Omdat je gaat scheiden? Bummer. Dan heb je niet alleen een verkeerde partnerkeuze gemaakt maar ook een te duur huis gekocht. Op twee namen. En salarissen. Daarbij gerekend op een maandelijkse teruggave. Serieus, dan verdien je niet beter dan dat je achterblijft met een restschuld. Zoals mijn fiscalist snerend opmerkte toen ik ‘m vroeg om die teruggave maandelijks te fixen ‘als je die paar honderd euro nodig hebt, is je huis te duur’. Point taken. Gratis geld van de overheid? Veel te duur. Er gaat niets boven onafhankelijkheid.

En dan nog iets: als je je auto verkoopt, krijg je een fractie van de nieuwprijs. Als je van je kunst of sieraden af wilt, blijkt het toch niet zoveel waard als gedacht. En als je je kleding dumpt op Marktplaats, moet je blij zijn als je er überhaupt geld voor krijgt. Gebruikt staat gelijk aan minder waard. En dan zou je uitgewoonde huis als vanzelfsprekend meer waard moeten zijn?! Waar staat die regel in de wet?

Huizenbezitters, hou op met zeiken. Woon in je huis. Lééf er. Ooit vond je je huis prachtig. Waarom zou je het in hemelsnaam willen verkopen? En als je het dan toch wil verkopen: verkoop het gewoon. Alles te koop. Alles is te verkopen. Reken alleen niet op winst. Dat is het leven. NEXT!

Bron: Geenstijl.nl

Link to comment
Share on other sites


Guest Jeroen66475

Ja het leest lekker weg zo'n stukje, lang leve de demagogie en het populisme. Het kopen van een huis op twee salarissen is voor de meesten geen keuze maar noodzaak. Het afsluiten van een hypotheek op één inkomen is maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd. Het eigen huis bezit wordt dan alleen een feestje voor de upperclass. Een alternatief voor kopen is bijna niet voor handen omdat de huurmarkt al jaren op slot zit. En voor al diegenen die arbeidsongeschikt zijn geworden door ziekte of door de recessie hun baan zijn verloren (met bijbehorend salaris) en daardoor de hypotheek niet meer kunnen opbrengen, ook allemaal eigen schuld? Natuurlijk is er ook een groep die de rekening gepresenteerd krijgt van hun hebberigheid maar wie heeft ze dat geld uiteindelijk geleend............?

Link to comment
Share on other sites


En dan nog kan je huis wel meer waard worden, het andere huis waar je naartoe wilt is vaak ook meer waard geworden, dus daar gaat je "winst"...

wie in de 1980 of eerder een huis kocht heeft waarschijnlijk wel dikke winst gemaakt, maar daar valt ook de zelfde regel voor, andere huizen zijn sinds die tijd ook meer waard geworden.

Link to comment
Share on other sites


"Geenstijl.nl" heeft wel gelijk denk ik. Niet dat ik er minder vrolijk van word, maar ok.

Gelukkig zijn ik en mijn vriendin redelijke 'realisten" en denken na voor we iets doen. Ik heb zelf een appartement gekocht net rond de piek van een paar jaar terug, maar is nu financieel aanzienlijk minder "waard" geworden, daarentegen heb ik wel een potje opgebouwd via de hypotheek en heb rijkelijk kunnen leven van de belasting teruggave (heerlijk die PICO, bedankt Nederland) omdat ik hier geen rekening mee heb gehouden. Eigenlijk moet ik het anders zeggen, heb er rekening mee gehouden dat de belastingteruggave elk moment terug gedraaid kon worden en ik niet op straat wilde komen te staan.

Als wij een huis kopen gaan we er van uit dat een van de twee 50% of minder moet kunnen werken, zonder belasting teruggave. Lukt dit niet, blijven we nog even waar we nu zitten. Mensen, met "hulp" (leg zo uit wat ik bedoel) van de banken en de politiek, beseffen zich nu eindelijk een beetje waar we mee bezig waren.

Wat bedoel ik met "hulp"?

  1. Banken die de financiële markt laten instorten omdat inderdaad mensen hun lasten niet meer konden betalen door vooral de "woeker polissen" en top hypotheken (ook voor 1 verdiener, want ik kon wel 40k meer lenen als ik wilde met belastingteruggave etc. iedereen kent ze wel als je hebt gekocht)
  2. Banken de hypotheekrente nauwelijks laten dalen, althans erg minimaal de afgelopen jaar/jaren van wat ik heb opgemerkt. Dan moeten de huizenprijzen dalen.
  3. Politiek die de banken en kopers bolder ketens om hun enkels leggen door een enorm strakke grens te trekken en de koper te "verplichten" eigen geld in te leggen bij de koop (maximaal 104% koopsom nog te financieren)
  4. Je huidige koopwoning MOET verkocht zijn (iig getekend voorlopig koop contract) alvorens je ook maar één bank je zal overwegen te financieren.
  5. 30 jaar cap op belastingteruggave, wat langzamerhand rekenregels moet doen aanpassen van de hypotheekverstrekker(s). Wat mij betreft (gefaseerd) afschaffen die belastingteruggave.
  6. Veel lonen bevriezen, waardoor het motto ja gaat over de jaren meer verdienen ook niet meer van toepassing is.

Link to comment
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...