Jump to content

Derrek

Leden
 • Content Count

  1,427
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  90

Derrek last won the day on January 13

Derrek had the most liked content!

Community Reputation

474 Excellent

2 Followers

About Derrek

 • Rank
  Senior Lid

Algemeen

 • Geslacht
  Man
 • Werk
  Pensionado
 • Auto
  Kia Rio 1.2 CVVT SuperPack Navi
  Kia Niro Executive Line Snow White, Mobis (!) Trekhaak

Recent Profile Visitors

4,447 profile views
 1. Sorry, foutje. ik bedoelde natuurlijk wat de dynamische belasting is als je een aanhangwagen van 700 kg. trekt en over een van de in Nederland talrijke drempels rijdt.
 2. Wat denk je dat de statische belasting is als je een aanhangwagen van 700 kg. trekt en over een van de in Nederland talrijke drempels rijdt?
 3. Dat klopt wel wat je zegt. Ik heb zelf Auto-Hak trekhaken gemonteerd onder een Kia Picanto (model 2017) die dan een 750 kg. wegende aanhanger mag trekken (volgens kentekenbewijs) en 28 kg. kogeldruk...... Een fietsdrager met 2 fietsen weegt al snel zo'n 40 kg. De constructie van de trekhaak en de chassisbalken van de auto is echt wel sterk genoeg om dat te dragen en als ik met mijn hele gewicht (> 100 kg.) op de trekhaak ga staan dan scheurt hij er ook echt niet onderuit. Er zijn ook nog nooit problemen mee geweest. Zowel met het trekken van de aanhanger (wel beperkt tot de 750 kg. op het kenteken i.v.m. de remafstand) als met die fietsdrager met 2 fietsen.
 4. Dus je moet je een aap zoeken zelfs in buitenlandse documentatie om de kogeldruk te weten te komen. Volgens mij is dit nutteloos. Kogeldruk staan nergens in het kentekenbewijs. In de prijslijst van de E-Niro staat als optie een trekhaak voor fietsdragers en verderop een kogeldruk van 0 kg. Geef mij zo'n fietsdrager....
 5. Is het laadgewicht van de E-Niro maar 75 kg? Dan ben ik al te zwaar om er in te mogen zitten.... Ik zie overigens niet het verband van het laadgewicht met het trekgewicht. Dat zijn mi twee verschillende dingen.
 6. Op het kenteken staat het trekgewicht dat een auto mag trekken; een kogeldruk staat daar niet op.
 7. Ik zou niet weten waarom de Niro geen 100 kg. kogelgewicht mag dragen.
 8. In eerste instantie schrok ik wel van GDW. De trekhaken van GDW voor de Niro Hybrid zijn bekend en vooral berucht als DE wiebelhaken waarmee je met niet veilig met goed fatsoen een fietsdrager op kunt gebruiken. Maar deze trekhaak is gelukkig wel direct passend ontworpen voor op de E-Niro (zonder hulpstukken dus). Het ontwerp en de montage (met extra hoekbeugels) lijkt overigens heel veel op de Auto-Hak trekhaak voor de Kia Picanto (2016) die ik heb ondergebouwd. Veel succes met inbouwen.
 9. Jazeker. (druk druk druk...). Fijne Kerstdagen.
 10. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het trekgewicht niet zoveel te maken met het motorvermogen. Natuurlijk moet er een motor in zitten die het gewicht kan trekken, maar dat is aan de fabrikant; daar keurt de RDW niet op. Als een Pico (uit 2016) met 900 cc motor 700 kg. mag trekken dan is bijvoorbeeld een E-Kona ook zeker sterk genoeg. Het maximaal toelaatbaar trekgewicht wordt echter bepaald door het remvermogen van de auto. Een Elektrische auto (evenals een hybride) remt in beginsel met de dynamo; niet met de remschijven. Die remschijven, die er wel ook in zitten, komen er pas (ongemerkt) in als je bijna stilstaat of bij een noodstop. Daarom zijn de mechanische schijfremmen bij elektrische auto’s licht uitgevoerd (besparing op fabricagekosten) en dat beperkt het toelaatbaar trekvermogen. Daarom mogen de meeste E-auto's niets trekken. Bij de introductie van de Kia Niro waren de standaard schijfremmen ook licht uitgevoerd en mocht de Niro niets trekken. Maar het was mogelijk om als optie zwaardere remmen te bestellen (trowpack) en dan mocht je wel 1400 kg. trekken. En ja, er werd ook meteen een grotere koelventilator op de motor gezet, maar dat was iets van de fabrikant; daar wordt niet op gekeurd door RDW. Vanaf de 2e generatie Niro is het trowpack standaard zodat het niet meer nodig was om deze als optie bij te bestellen. Dat is een beslissing van de importeur. Het is mogelijk dat de importeur in Oostenrijk voor de Kona zwaardere remmen levert, maar dan is het nog maar de vraag of KMNL daar ook (commercieel) voordeel in ziet (zoals dus bij de Niro). Het maakt de auto immers wel iets duurder.
 11. Ik heb een half jaar geleden een keer gebruik gemaakt van de KIW. De Niro stond bij mij thuis, startte niet en deed eigenlijk niets meer. Het nummer van de KIW gebeld. Het duurde ongeveer 10 minuten tot ik een vriendelijke dame aan de lijn kreeg die mijn gegevens opnam en een monteur ter plaatse ging sturen. Binnen 20 minuten stond de monteur inderdaad met zijn gele bus (nee, niet van de ANWB) voor onze woning. Omdat de achterklep niet meer open ging (die wordt elektrisch geopend) kon hij niet direct bij de accu komen, maar binnen no time had hij de klep toch open middels een sleufje van binnenuit in de klep. Hij had het euvel snel gevonden; de accu was dood (ik heb een Niro van de eerste serie met de 12 Volt boordaccu achterin). Met de starthulp van de monteur deed de Niro het direct weer en ik werd geadviseerd een half uurtje te gaan rijden om de accu weer op te laden. Ik heb de accu wel snel daarna zelf vervangen. Niet die dure officiele KIA accu maar een Varta (scheelt meer dan 100 Euri!) Sindsdien geen enkel probleem meer. Ik was zeer tevreden over de hulp van KIW. Bij elkaar binnen een half uur was de hulp aanwezig en na een half uurtje het probleem opgelost. Dat heb ik bij de ANWB wel anders meegemaakt. Die kwamen niet eens toen mijn dochter met mijn auto (toen nog Seat) met een lekke band op de van Brienenoordbrug was gestrand. Dit omdat ik wel lid was van de Wegenwacht, maar mijn dochter niet. Ze lieten haar gewoon op de brug barsten. Ik ben er dan maar zelf op de motor naar toe gereden. En ook als mijn vrouw met onze auto op weg was zou ze geen hulp van de Wegenwacht krijgen, daarvoor moest ze persoonlijk lid worden (tegen extra kosten). Dit is overigens zo’n 8 jaar geleden; ik weet niet of dat nog zo is, maar voor mij maakt dat ook niet meer uit. Direct alles opgezegd bij de ANWB en een pechhulpverzekering bij CentraalBeheer afgesloten. Ook daar 2x gebruik van moeten maken (met de Seat dus) in Zuid Limburg en ook door CB goed geholpen. Maar sinds ik Kia rijd heb ik die verzekering en ook de ANWB niet meer nodig maar heb de KIW.
 12. W kunnen wel iedereen de schuld gaan geven maar ook E-rijders zijn niet allemaal heilig. Hoeveel laadplakkers zijn er niet die gratis parkeren? Kom regelmatig bij het strand en daar staat ALTIJD dezelfde E-auto de hele dag te "laden". Ander automobilisten moeten dik betalen voor een parkeerplaats. Voor mij is al die laad-ellende (ook in het buitenland) de belangrijkste reden dat ik (nog) niet een elektrische auto heb. En ik zie de problemen voorlopig nog niet opgelost. Het is niet alleen regelgeving en gedoogbeleid, maar ook mentaliteit en/of respect. Daarom rijdt ik stressloos in een hybride en wacht geduldig op de vol-elektrische auto maar dan zonder grote (vervuilende) accupakketten en laadproblemen. Heb de tijd. Zo'n Kia Hybride gaat immers nog jaaaaren mee!
 13. Hallo Stonicrijders, We zijn aan het kijken voor een Kia Stonic en willen om een goede berekening te maken van de kosten graag de vaste onderhoudsprijzen weten. Om de een of andere reden publiceert Kia dat niet. Alleen als je al een Stonic hebt aangeschaft kun je deze downloaden bij "Mijn Kia". Kan iemand deze voor me downloaden en op de site zetten of aan me mailen? Dank.
 14. Derrek

  Android Auto

  Ben ik helemaal met je eens. Mijn lief heeft een (oude) Tomtom 6100 in haar Peugeotje en die nemen we op verre trips altijd mee als backup voor de Niro, Dus ja, ik heb al eens een TomTom in de Niro geinstalleerd. Gewoon bovenop het scherm van de Kia Navigatie Deze TomTom is ook een stuk beter dan Maps en Waze met AA. In de Tomtom zit en GPRS chip die altijd direct verbinding heeft met het Internet dus altijd up-to-date verkeersinformatie zonder abonnement en zonder WiFi via de telefoon dus. Thuis op de Laptop adressen of een een route ingeven en deze staan dan vanzelf ook op de TomTom in de auto. Voor eenvoudige trips volstaat de Kia navi voor mij overigens wel. Ook goed is de verkeersinfo en de informatie van tankstations in de buurt met prijzen.
 15. Niet allen LEDlampen hebben een ventilator. Zo hebben de Philips Luxeon Lumileds geen geforceerde koeling en hebben dat ook niet nodig. Bij deze lampen volstaat een passieve koeling met koelvinnen. Ik raad zelfs af om LED- lampen met geforceerde koeling in je auto te plaatsen. Die motortjes zijn immers mechanische bewegende onderdelen kunnen immers slijten en daardoor stuk gaan. Buiten dat je kunt afvragen waarom die ventilatortjes bij die lampen nodig zijn. Dat zou kunnen zijn omdat dan kleinere koelvinnen gebruikt kunnen worden, maar dat zie ik niet bij deze LEDlampen. Die koelvinnen zijn vrijwel even groot. Dus kwaliteit misschien? LEDlampen zijn veel efficiënter dan gloeilampen (daarom gaan we ook in onze woningen over naar ledverlichting) maar ook in een ledlamp wordt niet alle energie omgezet in licht. Een relatief klein gedeelte van de energie gaat ook bij een LEDlamp naar warmte. Gloeilampen zijn gebaseerd op het zeer eenvoudige systeem van een metalen draadje dat met stroom zover verhit wordt dat dit draadje gaat gloeien en licht gaat uitstralen. Gloeilampen moeten dus wel (zeer) heet worden, anders gaat het draadje niet gloeien en heb je geen licht. En heet worden ze. Probeer maar eens een brandend halogeenlampje vast te houden (met blote handen). Dit is echter een zeer inefficiënt principe. LEDlampen (Light Emitting Diode) daarentegen zijn gebaseerd op een ander principe van verschillende metaalverbindingen waarbij, door er stroom door te laten gaan, atomen elektronen afstaan waardoor (simpel gezegd) hoogfrequent trillingen ontstaan (= licht). Licht is immers niets anders dan hoogfrequent trillingen. Warmte is hierbij in principe niet nodig. Dat er toch iets warmte in de kern van de LED ontstaat komt doordat de metalen niet ideaal zijn en iets, (weliswaar een lage) weerstand hebben en er stroom doorheen gaat. Maar ze worden niet zo heet dat ze gaan gloeien. LEDlampen worden in de kern dus wel iets warm en, afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en het vermogen, is dit meer of minder. Die interne warmte moet weg kunnen en daarvoor worden er koelvinnen toegepast op hoogvermogen autolampen zoals die voor de koplampen. Bij goede lampen (als die van Philips) zijn deze koelvinnen voldoende en is geforceerde koeling niet nodig. De meeste halogeenlampen zijn 55 of 60 Watt; LEDlampen verbruiken doorgaans slechts 35 Watt terwijl ze toch ongeveer 3 x zoveel licht geven. Je kunt dus uitrekenen dat LEDlampen 5 x meer licht halen uit 1 Watt. Dus 5 x efficiënter. Dit betekent 5 x meer licht en 5 x minder warmte. En dat is zelfs inclusief de ballast!
×
×
 • Create New...