Jump to content

Derrek

Leden
 • Content Count

  1,413
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  89

Everything posted by Derrek

 1. Niet allen LEDlampen hebben een ventilator. Zo hebben de Philips Luxeon Lumileds geen geforceerde koeling en hebben dat ook niet nodig. Bij deze lampen volstaat een passieve koeling met koelvinnen. Ik raad zelfs af om LED- lampen met geforceerde koeling in je auto te plaatsen. Die motortjes zijn immers mechanische bewegende onderdelen kunnen immers slijten en daardoor stuk gaan. Buiten dat je kunt afvragen waarom die ventilatortjes bij die lampen nodig zijn. Dat zou kunnen zijn omdat dan kleinere koelvinnen gebruikt kunnen worden, maar dat zie ik niet bij deze LEDlampen. Die koelvinnen zijn vrijwel even groot. Dus kwaliteit misschien? LEDlampen zijn veel efficiënter dan gloeilampen (daarom gaan we ook in onze woningen over naar ledverlichting) maar ook in een ledlamp wordt niet alle energie omgezet in licht. Een relatief klein gedeelte van de energie gaat ook bij een LEDlamp naar warmte. Gloeilampen zijn gebaseerd op het zeer eenvoudige systeem van een metalen draadje dat met stroom zover verhit wordt dat dit draadje gaat gloeien en licht gaat uitstralen. Gloeilampen moeten dus wel (zeer) heet worden, anders gaat het draadje niet gloeien en heb je geen licht. En heet worden ze. Probeer maar eens een brandend halogeenlampje vast te houden (met blote handen). Dit is echter een zeer inefficiënt principe. LEDlampen (Light Emitting Diode) daarentegen zijn gebaseerd op een ander principe van verschillende metaalverbindingen waarbij, door er stroom door te laten gaan, atomen elektronen afstaan waardoor (simpel gezegd) hoogfrequent trillingen ontstaan (= licht). Licht is immers niets anders dan hoogfrequent trillingen. Warmte is hierbij in principe niet nodig. Dat er toch iets warmte in de kern van de LED ontstaat komt doordat de metalen niet ideaal zijn en iets, (weliswaar een lage) weerstand hebben en er stroom doorheen gaat. Maar ze worden niet zo heet dat ze gaan gloeien. LEDlampen worden in de kern dus wel iets warm en, afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en het vermogen, is dit meer of minder. Die interne warmte moet weg kunnen en daarvoor worden er koelvinnen toegepast op hoogvermogen autolampen zoals die voor de koplampen. Bij goede lampen (als die van Philips) zijn deze koelvinnen voldoende en is geforceerde koeling niet nodig. De meeste halogeenlampen zijn 55 of 60 Watt; LEDlampen verbruiken doorgaans slechts 35 Watt terwijl ze toch ongeveer 3 x zoveel licht geven. Je kunt dus uitrekenen dat LEDlampen 5 x meer licht halen uit 1 Watt. Dus 5 x efficiënter. Dit betekent 5 x meer licht en 5 x minder warmte. En dat is zelfs inclusief de ballast!
 2. Dat denk ik toch niet. Een halogeenlampje (Xenon wordt niet geadviseerd vanwege de hoogspanning) vervangen kun je best zelf doen. Het zelf vervangen van een koplamp staat zelfs vermeld in het instructieboekje van de Niro. Dat het lichtbeeld goed moet zijn is zeker heel belangrijk. De LEDjes moeten daarvoor op exact dezelfde plek in het lampje zitten als de Wolfram gloeidraad van de halogeen. Ik heb nu in verschillende auto’s halogeenlampen vervangen door de Philips Luxeon Lumileds lLEDlampen. De opmerking over een mogelijk defect door warmte snijdt echter totaal geen hout. Halogeenlampen zetten het overgrote deel van de energie om in warmte en slechts een gedeelte in licht. Daarom worden deze zo heet. LEDlampen gaan veel efficiënter om met de energie dan gloei- of halogeenlampen (zijn ook gloeilampen). Dit houdt in dat de LEDlampen een groter gedeelte van de toegevoerde energie omzetten in licht en dus (veel) minder in warmte. Daarbovenop is het vermogen van LEDlampen ook nog eens lager dan halogeenlampen. Ze worden daarom in principe dan ook dubbel minder warm dan halogeenlampen. Het KAN dan ook niet zijn dat er defecten op kunnen treden doordat de LEDlampen meer warmte afgeven! De goede man zal toch zijn huiswerk nog eens moeten doen….
 3. Logisch dat je dealer ja bang maakt. En natuurlijk begint hij over garantie. Hij heeft er immers geen enkel belang bij. En 9 van de 10 automonteurs hebben de ballen verstand van elektronica en zijn er zelf bang van. Maar laat je niet bang maken. Ik heb m'n hele leven (en ik ben al behoorlijk oud) lampen zelf vervangen. Vroeger van halogeen naar Xenon en nu er LED lampen zijn naar LED en dat is veel makkelijker dan die Xenon. En als je halogeenlampje stuk is, durf of mag je die dan ook niet zelf te vervangen?
 4. Dat is mooi. zeker als het een originele Mobis trekhaak wordt.
 5. Beste leden, Weet iemand wat de minimale dikte is voorgeschreven van de remschijven voor van een Kia Rio UB (2012)? Dank!
 6. In feite hoeft er wettelijk gezien geen achteruitrijlamp in Nederland op een fietsdrager te zitten, laat staan twee. Maar in Duitsland en België wel. Toch hoeft een Nederlandse auto in Duitsland en België geen achteruitrijlamp op de fietsdrager te hebben omdat in het verdrag van Wenen staat dat wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen je ook in het buitenland aan het verkeer mag deelnemen. Het is dus wettelijk niet nodig. Toch denk ik dat je, zeker als je voor de keuze staat, beter een fietsdrager kunt aanschaffen die wel zowel een mistachterlicht als achteruitrijlamp heeft. En dan wel werkend wat betekent dat je ook altijd beter een 13-polige stekker op je auto kan laten zetten. De ouderwetse 7-polige stekkers hebben namelijk geen aansluiting voor een achteruitrijlamp omdat simpelweg alle aansluitpinnen al bezet zijn. En eigenlijk ook niet voor een (wel verplichte) mistlamp maar daar wordt de aansluitpin voor de constante stroomdraad voor gebruikt. De aansluitpinnen zijn dan echt op en een fietsdrager met 7-polige stekker heeft dus nooit een wekende achteruitrijlamp. In België worden alleen fietsdragers met 13-polige stekker verkocht en als je als Belg in Nederland een goedkopere versie van een fietsdrager koop met 7-polige stekker dan mag je die in feite op een Belgische auto niet gebruiken.
 7. Ik berg ze altijd op een (metalen) sleutelkastje. Kunnen ze niet gejat worden ook.
 8. Het is maar net hoe je dit leest. Maar fijn dat je het van de zonnige kant benadert.
 9. Een trekhaak waarvoor KMNL afraad om hem te gebruiken voor een aanhanger of caravan? Dat is pas humor!
 10. Het is me nooit opgevallen, maar ga het nu zeker monitoren. Ik heb vandaag mijn Niro nog niet gebruikt maar Carspot staat wel altijd standby en heeft volgens Android "Batterij" vandaag (nog) geen batterij verbruikt. Maar mss als ik m'n Niro gebruik met Carspot die dan automatisch de WiFi verbinding regelt wordt dat anders. Echter, is het wel Carspot die de batterij zo veel verbruikt? Ik kan me bijna niet voorstellen. Het is een simpele applicatie die alleen maar de hotspot aanzet zodra en BlueTooth verbinding met de Niro is. Als Carspot in standby nagenoeg geen batterijverbruik geeft, waarom dan wel na inschakelen van de WiFi Hotspot... Kan het zijn dat niet Carspot het batterijverbruik laat oplopen maar al de applicaties die je gebruikt tijdens het rijden? (navigatie, muziek, etc.).
 11. Hoe het uitpakt bij de nieuwe Niro weet ik niet. Ik heb nog het oude model. Met een afneembare haak zou het probleem opgelost moeten zijn. Maandag wordt die hopelijk eindelijk vervangen. Ook in de specificaties van de nieuwe Niro Hybrid staat een trekgewicht van 1300 kg. Dus een caravan met een totaalgewicht tot 1300 kg kun je ook met de nieuwe Niro trekken. Het valt me wel op dat sommige dealers van alles wat met trekken te maken heeft nogal zenuwachtig worden. Dat heeft, denk ik, te maken met de slechte wiebelhaken die Kia Motors Nederland voor de Niro aan hun heeft geleverd en deze dealers daarna volledig in de steek heeft gelaten toen de problemen zich opstapelden. Maar die wiebelhaken zijn alleen een probleem bij het gebruik van een fietsdrager en niet voor het trekken van een aanhanger of caravan! Laat toch wel meteen een goede trekhaak onder je Niro monteren (die zijn er inmiddels ook) dan is het toegestane trekgewicht inderdaad een van de sterke punten van de Niro en ook voor mij ook een van de redenen om de Toyota's te laten staan. Trek nu bijna 3 jaar regelmatig een aanhanger van meer dan een ton gewicht en heb nog nooit eerder in een auto zo prettig met een hanger gereden. En ook fietsdragers zijn geen enkel probleem meer met de Mobis trekhaak.
 12. Dan lijkt Carspot Ready toch el wat eenvoudiger in gebruik. Die zet de hotspot op je telefoon standaard aan als je instapt en je WiFi weer terug aan als je uitstapt zonder dat je daarvoor een macro hoeft te maken.
 13. Ik gebruik Carspot Ready (Android telefoon). Deze schakelt in en uit.
 14. Oh ja? En hoe heeft deze monteur dan getest dat er "weinig verschil" is met het wiebelen van de nieuwe trekhaak ten opzichte van de oude??????
 15. Ben het helemaal met je eens. Wat het veel onduidelijker maakt zijn de "bochtverlichtingen" van die Duitse auto's (VAG). Daarvoor gebruiken ze de mistlampen die te pas en te onpas aan een zijde aan en uit gaan bij het verdraaien van het stuur. Waardeloos systeem en gevaarlijk! Dat zou verboden moeten worden. Maar ja, de Duitse lobby....
 16. Het moet nog ergens op mijn computer staan en ik heb gezocht, maar kan het niet meer vinden. Het is ook al weer zo'n 3 jaar geleden.
 17. Is toch beter. De vaste trekhaken zijn lager dan de afneembare trekhaken. Dit omdat de kogel van de vaste trekhaak anders voor het nummerbord zit. En dat is niet toegestaan.
 18. Derrek

  Onderhouds beurt

  Als je in het zeer onwaarschijnlijke geval ooit eens gebruik moet maken van de Kia mobiliteitsgarantie dan zal de pechhulpverlener de kaart doorgaans achter de zonneklep zoeken. Daarom heeft elke Kia een hoesje, meestal achter de achterklap van de bestuurder. Zou de dealer moeten weten. Geen probleem als jij weet waar je die opgeborgen hebt en je hem kunt tonen, maar weet je partner dat ook als hij/zij het eens overkomt?
 19. Derrek

  Onderhouds beurt

  Dat is standaard. Net naast de KIW-kaart. Er is zelfs een speciaal klipje voor. Veel netter dan dat bungelende kaartje aan een touwtje van je richtingaanwijzer zoals bij de Europese merken.
 20. Ik begrijp je verwarring wel, maar er staat niet dat ik een Auto-Hak onder MIJN Niro heb gezet.…… Ik heb inderdaad zelf een Mobis trekhaak onder MIJN Kia Niro! Het was zelfs de allereerste Mobis trekhaak die in Nederland onder een Niro is gemonteerd. Het hele verhaal zit zo: Ik had een GDW trekhaak maar voelde me in het geheel niet veilig bij gebruik van een fietsdrager met twee fietsen. Ik had daar met mijn voorgaande Kia Rio (met dezelfde fietsdrager en dezelfde fietsen) nooit iets van opgemerkt. Ik ben daarmee naar mijn dealer gegaan en die heeft de bevestiging van de GDW gecontroleerd en alles nog eens goed aangedraaid maar zonder resultaat. Vervolgens heeft mijn dealer, na raadpleging bij KMNL, opdracht gekregen van KMNL dat ze de trekhaak geheel moesten demonteren, de roestbeveiliging achter de bevestigingspunten goed moesten wegschrapen en dan de trekhaak weer monteren. KMNL dacht blijkbaar dat de Tectiel op de chassisbalken af fabriek ervoor zorgde dat de trekhaak niet goed stabiel vast zat. Echter ook daarna bleek er niets en ook hellemaal niets veranderd. KMNL wilde verder in eerste instantie niets meer doen en vond het veren van de door hun geleverde GDW trekhaak “normaal”. En de dealer wist het (begrijpelijk) ook niet meer. Toen in dit forum melding werd gemaakt dat er meerdere Niro-rijders deze klacht hadden ben ik er verder ingedoken en de constructie eens goed bekeken. Het werd me snel duidelijk (ik ben techneut) dat de GDW trekhaak eigenlijk niet voor de Niro bestemd was. De bevestigingsbalk achter de bumper was veel te kort maar was met extra verlengstukken toch vastgeschroefd op de chassisbalken. Ik heb vervolgens tijdens een rit filmpjes gemaakt met een webcam op de achterruit van de wiebelhaak met de fietsdrager en 2 fietsen erop. Dat logen er niet om. En het geluid dat het allemaal maakte ook niet. Die filmpjes zijn met de klacht door mijn dealer naar de technische afdeling van KMNL gestuurd. Omdat ik niet langer kon en wilde wachten (het was april 2017 en ik fiets veel in de zomermaanden dus wilde de nieuwe Niro met fietsdrager gaan gebruiken) heb ik zelf een andere trekhaak voor de Niro gezocht waaronder de Auto-Hak. Ik heb vooraf de constructietekeningen van de Auto-Hak bekeken en gezien dat die balk wel van de juiste lengte was en ook direct op de chassisbalken van de Niro geschroefd werd. Deze trekhaak voor de Niro heb ik zelf bij Rameder besteld en ik wilde die er ook zelf onder gaan zetten. Voor mij geen probleem om dit zelf te doen (heb de kennis, de ruimte en het gereedschap) en de bedrading was al door de dealer bij de GDW trekhaak aangebracht dus die kon blijven zitten. De GDW wiebelhaak zelf zou dan teruggaan naar de dealer en gecrediteerd. Deze Auto-Hak is binnen een paar dagen al bij mij thuis afgeleverd. Ik heb hem bekeken en ik vond de kwaliteit op het oog prima en deze trekhaak was inderdaad, in tegenstelling tot de GDW, wel op maat gemaakt voor de chassisbalken van de Kia Niro. Passtukken zijn dus niet nodig (zaten er dus ook niet bij) en daarom is dit ook geen wiebelhaak. Echter een dag later echter (….) kwam KMNL (geschrokken door de filmpjes en wat er mee kon gebeuren?) toch met de Mobis trekhaak op de proppen die ze met spoed hadden geregeld (ik denk uit Korea overgevlogen) en zelfs per koerier bij mijn dealer afgeleverd. De dealer heeft hem er toen onder gemonteerd in plaats van de GDW (hulde aan mijn dealer die mij hierin uitstekend gesteund heeft). De Auto-Hak is naar Rameder teruggestuurd en mijn geld heb ik netjes teruggekregen. Later hoort een kennis, die ook een Niro had, het verhaal en ik heb hem toen de Auto-Hak geadviseerd. Ik heb deze trekhaak er voor hem ondergebouwd. Daarna heb ik ook nog een (afneembare) Auto-Hak trekhaak voor de Kia Picanto van mijn dochter besteld en die er ook weer zelf ondergebouwd. Ook deze trekhaak ziet er goed uit en bevalt prima al is de koppeling van de afneembare haak wat eenvoudiger uitgevoerd als bij de Niro (zonder slot). Maar de trekhaak voor de Picanto is ook een heel stuk goedkoper. En voor al diegenen die denken dat een Auto-Hak niet past of van inferieure kwaliteit is (omdat het uit Polen komt?) of andere theekransjes verhalen de lucht in gooien, die hebben blijkbaar nog nooit deze trekhaak gezien of gemonteerd. Alles paste prima en ik ben dus tevreden. In ieder geval veel meer tevreden dan die GDW wiebelhaak van de importeur.
 21. Het is duidelijk weer eens een slechte service van Kia Nederland. Als je dealer hem niet geleverd krijgt dan houdt het ook voort hun op. De dealers doen wel hun best hoor, daar ligt het niet aan. Zij worden ook in de steek gelaten door KMNL. Je kunt ook kiezen voor een andere goede trekhaak. De Auto-Hak verticaal afneembare trekhaak voor de Niro had ik binnen een paar dagen in huis (www.rameder.nl). Ik zet ze er zelf onder, maar je kunt de Auto-Hak trekhaak ook bij een trekhaakspecialist laten monteren. Goedkoper, beter en sneller.
 22. Derrek

  Android Auto

  Vraagje: werkt Android Auto draadloos bij jou in de Kia Niro? En met welke telefoon?
 23. Die begrenzing is mijns inziens de begrenzing van de stroomsterkte van de lader naar de auto (met de laadkabel dus). Het punt is echter dat die spanning wel hoger kan zijn, maar de spanning in de (ondergrondse) leidingen van het net naar die lader niet en dan zal de stroomsterkte door het net hoger moeten worden om met meer vermogen te kunnen laden. Maar daar zit ook een begrenzing. Het is overigens een van de uitdagingen van de netbeheerders in de toekomst. De netbeheerders investeren momenteel veel in nieuwe bovengrondse hoogspanningsnetten en nog hebben ze grote moeite om de met wind en zonnepanelen opgewekte energie te transporteren van de plaats van opwekken naar de gebruikers thuis en in de industrie . Natuurlijk is het denkbaar dat er in de toekomst ook een ondergronds net met hogere spanning wordt aangelegd maar dan zullen alle kabels in de grond moeten worden vervangen (of afzonderlijke kabels aanleggen) van transformatorhuisjes naar naar laders). Geen eenvoudige en wel kostbare zaak. Maar niet ondenkbaar in de toekomst. Van een locale buffer (met accu's?) in een lader heb ik nog niet gehoord en lijk me ook zeer onwaarschijnlijk. Wel zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn om thuis (overdag als de zon schijnt) direct uit eigen zonnepanelen sneller te kunnen laden omdat een zonnepaneel systeem ook op hogere spanningen werken. Maar ook dat is weer niet goedkoop omdat er dan een extra omvormer moet komen om die spanning van de panelen te transformeren naar 800 Volt. Een hogere bedrijfsspanning in E-auto's heeft wel voordelen, maar vooralsnog niet om sneller te laden. Mogelijk in de toekomst. Denk ik.
 24. Dank voor de correctie. Ik had inderdaad niet alle berichten in dit forum goed gelezen.... En ik vergis me ook steeds in throw en tow.... Sorry. Maar een heel andere vraag, tussendoor, waar en hoe kan ik een berichtnummer (bijv. #174) terugvinden in dit forum?
 25. Helaas, maar dat is niet zo. De accu is wel 800 Volt maar de spanning en de maximale stroomsterkte (en dus het maximale vermogen) van het net naar de (snel)lader blijft hetzelfde. En dat beperkt het maximale vermogen en daarmee de laadtijd. Ze ook voor de thuislader. Die wordt nog altijd gevoed door de netspanning in je woning van 220 Volt (of 380 Volt); daar veranderd niets. Wel kan de spanning door de laadkabel door de lader naar 800 volt worden getransformeerd waardoor dunnere (en dus lichtere) koperen aders in je laadkabel nodig zijn (wel weer dikkere isolatie..), maar de laadtijd zal daardoor niet veranderen omdat daarvoor (in het net) de beperking van het vermogen zit.
×
×
 • Create New...