Jump to content

Elektrische inklappende buitenspiegels


kia_nld

Recommended Posts

Ik heb sinds kort ontdekt in mijn Sorento dat ondanks dat er geen knopje aanwezig is er toch motortjes in de spiegels verwerkt zijn voor het inklappen van de spiegels. Na op internet de schema's te hebben bekeken en het deurpaneel aan de bestuurderszijde te hebben losgemaakt kwam ik tot de conclusie dat alleen het knopje in het bedienings paneel voor de spiegels en ramen miste. Ik heb met een draadje en een knopje nu elektrische inklapbare spiegels. Nu vermoed ik dat mijn auto eerder schade heeft gehad waarbij mogelijk het bedienings paneel is vervangen door een versie zonder knopje of de deuren zijn vervangen door deuren met spiegels met motor. Of zou KIA gewoon altijd de spiegels van motoren voorzien en alleen indien besteld een een ander bedienigspaneel monteerd zodat de speigels inklapbaar zijn. Verder valt mij op dat bij geparkeerde Sorento's maar weinig met ingeklapte spiegels zijn. De spiegels klappen bij mij ook niet automatisch in als het contact uit gaat. Is dat bij iedereen ook het geval. Ik zit erover te denken om het inklappen te automatiseren. De spiegels klappen van uit als het contact aangaat of klappen na een minuut als het contact is uitgezet of direct als binnen een minuut de deuren worden vergrendeld. Zijn er mensen die daar ook in geinteresseerd zijn.

Sorry voor het lange verhaal....

Link to comment
Share on other sites


  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hoi Teunis,

Al rij ik zelf een Rio, wilde ik toch even reageren..

Standaard zijn de motoren in elk geval niet, niet bij alle types in elk geval. Mijn Rio heeft ze voor wat ik weet niet.

Ik weet dat de Soul wel beschikt over electrisch inklapbare spiegels (Executive versie in elk geval) maar de Soul is dan ook wel een net nieuw model..

Verder heb ik g

Link to comment
Share on other sites


Het schijnt inderdaad wel te kunnen. Ik heb het toen gelezen bij www.autoweek.nl bij een myreview van een cee'd SW. Ik heb het niet gedaan zoals vermeld omdat je dan neit meer de speigels handmatig zelf in kan klappen. Deze optie vind ik toch af en toe erg handig als blijkt dat een doorgang net iets te smal is met de spiegels uitgeklapt en ingeklapt je nog ruimte hebt.

EDIT:

Net gekeken of ik betreffende artikel nog kon vinden op autoweek, maar helaas.. (http://www.autoweek.nl/autoreview/20341/Kia-Ceed-Sporty-Wagon-16-CVVT-X-clusive) ik zie geen tekst meer staan. Wel zie ik nog mijn vraag staan (AlexVB).. Het spijt me dat ik niet verder kan helpen met een begin.

Edited by Alex VB
Link to comment
Share on other sites


Ik heb het stukje electronica (folding module) bekeken. Daarin zit een microcontroller die het geheel aanstuurt. Mijn bedoeling is om over deze module een stukje electronica te maken dat de knop op het bedieningspaneel simuleert. De bestaande knop blijft dus gewoon werken. Ik heb hiervoor al een prototype die op de werkbank werkt maar nog niet in de auto heb getest. Ik weet niet hoe de aansturing van de spiegels bij de andere modellen is maar ik kan me voorstellen dat dit niet anders werkt als bij de Sorento.

Link to comment
Share on other sites


  • 2 weeks later...

Ik zag op kiaforum.com nog een melding van iemand die ook had ontdekt dat er electrische spiegels op zijn sorento zat terwijl er geen bedienings knopje aanwezig was.

Intussen op een experimenteer printje een schakeling ontworpen. Ingebouwd in de deur en het werkt fantastisch. Als ik het contact aan zet gaan de spiegels open. Zijn de spiegels al open dan detecteert de schakeling dat en zorgt ervoor dat de spiegels toch weer open gaan. Als ik het contact uit zet dan gaan de spiegels na een seconde of veertig vanzelf dicht. Dat geeft je voldoende tijd om in de spiegels te kunnen kijken bij het uitstappen. Als ik binnen de veertig seconden de deur op slot doen dan gaan de spiegels ook dicht.

Onderdelen hebben me denk ik een euro of tien gekost. Wel een aantal uur aan het knutselen geweest om het in elkaar te zetten. Voor de geintereseerden onder ons: er wordt gebruikt gemaakt van een freescale microcontroller die in C geprogrammeerd is. Zou er belangstelling voor zijn dan zou ik ook een printje kunnen ontwerpen maar dat is pas interessant als er 25+ van gemaakt zou worden.

kia_deur.JPG

rechtsboven de folding mirror unit die al in de deur zat.

kia_print.JPG

De schakeling op een experimenteer print. Zit in een kastje in het deur paneel onder het bedieningspaneel. Ik kan er dus nog bij zonder weer het gehele paneel te moeten verwijderen.

Link to comment
Share on other sites


hey Kia_nld: proficiat met het resultaat.

Ik heb wel interesse, maar ng 1 vraag; werkt het in combinatie met de bestaande open/toe-knop van de Sorento? Anders gezegd; kunnen de spiegels nog steeds manueel (weliswaar elektrisch) dichtgeklapt worden om bv door een smalle doorgang te kunnen, of bv een garage in te rijden?

Link to comment
Share on other sites


Ja, de schakeling werkt om de bestaande folding mirror controller heen. Het simuleert zogezegd de druk op de bestaande knop. Vandaar dat de schakeling ook de richting van de beweging van de spiegels checkt voor het geval de spiegels al open staan als het contact aangezet wordt.

Link to comment
Share on other sites


Van mijn kant ook interesse en dan voor 2 x een cee'd met manuale "zelfbediening".

Ik heb dan wel een beetje hulp nodig met inbouwen. Zo technisch ben ik nl. niet dat ik dat zo 1 2 3 ff doe.

Link to comment
Share on other sites


Nu heb ik op zich best interesse.. Maar voor wat ik weet zitten er in mijn spiegels geen motoren.

Ze zijn immers ook niet electrisch inklapbaar, wel met de hand.

Ik vrees alleen dat het bij mijn auto (t

Edited by El-Rio-Grande
Link to comment
Share on other sites


Navraag bij de dealer leerde mij dat op mijn "Belgische" Sorento geen motortjes ingebouwd zijn. Jammer, want het leek mij wel een leuk idee die inklappende spiegels.

Alex

Link to comment
Share on other sites


Met andere woorden, kan je dan in jouw uitvoering je spiegels niet elektrisch laten inklappen door even op 't knopje in 't binnenportier te drukken? Nou ja...!

't Wordt juni/juli dat ik zelf ook op onderzoek ga hoe het eea. werkt en de spiegels ook te laten inklappen bij het uitzetten van het contact, kwestie van doorlussen denk ik

Keep you posted-

Link to comment
Share on other sites


Met andere woorden, kan je dan in jouw uitvoering je spiegels niet elektrisch laten inklappen door even op 't knopje in 't binnenportier te drukken? Nou ja...!

't Wordt juni/juli dat ik zelf ook op onderzoek ga hoe het eea. werkt en de spiegels ook te laten inklappen bij het uitzetten van het contact, kwestie van doorlussen denk ik

Keep you posted-

Ik heb geen knopje.....:?

Het is niet een kwestie van doorlussen. Zowel voor inklappen als uitklappen is een contact naar ground nodig om de spiegels in actie te laten komen. Dus een puls als contact aangaat en een puls als contact uitgaat. Er gaat naar de electronica wel een contact draad maar om een of andere reden wordt daar dus niet automatisch op gereageerd. Wel moet er binnen een bepaalde tijd op de knop gedrukt worden als het contact uitgaat omdat anders de spiegels niet meer op het knopje reageert.

Link to comment
Share on other sites


  • 8 months later...
Ik heb hem vanochtend een PM gestuurd.

En die heb ik gezien.

Probleem blijft wel dat ik voor het ontwerpen van een printje een minimaal aantal nodig heb om het interessant te laten blijven qua kosten. Het opbouwen op een gaatjes print kan wel maar kost gewoon meer tijd. Daarnaast is het inkopen van onderdelen bij 25+ gewoonlijk ook goedkoper (hoewel dat misschien 5% scheelt)

Ik kan het schema en het programma in de microcontroller wel publiceren. Iemand met de juiste skills moet dan in staat zijn dit op te bouwen op een experimenteer printje. De microcontroller kan ik wel voor geinteresseerden programeren.

Link to comment
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...