Jump to content
Xavier

Kia Optima SW PHEV - ramen automatisch open

Recommended Posts

Ik ben reeds 1.5jaar eigenaar van een Kia Optima sportwagen PHEV.

Sinds een kleine 2 maanden (na laatste onderhoud ?) heb ik last van een serieus probleem.

Ik heb sindsdien mijn wagen al 3 maal 's morgens terug gevonden met alle ramen open. Bij het weer van de laatste dagen betekende dit dus telkens natte zetels.

De eerste maal dacht ik natuurlijk aan de sleutel in de broekzak. Maar omdat het nu al 3 maal is voorgevallen en daarvoor nooit (en mijn vorige wagens hadden allemaal een vergelijkbare functie), denk ik toch dat het iets softwarematig aan de wagen moet zijn.

Wij hebben het gevoel dat dit gebeurd als de wagen enkele dagen blijft stilstaan op de oprit ( met de de stekker er in of niet, maakt niet zo veel uit).

Bij de garage hebben ze er ook al naar gekeken (die zijn nu natuurlijk dicht voor de feestdagen), en die hadden een vermoeden dat het zou kunnen komen door een te lage spanning van de hulpbatterij (bijkomende 12V batterij in de koffer van de PHEV).

Deze morgen heb ik echter de spanning van de batterij gemeten, net nadat ik mijn wagen terug aantrof met de ramen naar beneden. En deze was 12.11V wat me voldoende lijkt voor een batterij met nominale voltage van 12V.

 

Dus vraagje aan jullie zijn er nog die dit probleem ondervinden of ondervonden hebben ? Enige oplossing zou natuurlijk ook mooi zijn.

Kan die functie om de ramen te openen bij het langdurig drukken op de sleutel afgezet worden -> zo kunnen we deze oorzaak alvast uitsluiten.

Edited by Xavier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb dat bij mijn Niro HEV ook al 2x meegemaakt met het raam bij de passagierstoel. Terwijl de Niro niet eens de functie heeft om met de ab de ramen te openen.
Heb dat hier ook al eens op het forum gepost, maar nog geen reactie op gehad. Mocht je ooit de oorzaak vinden dan ben ik erg geïnteresseerd!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hebben ondertussen een case-nummer van Kia Belgium gekregen. Kia Belgium verbind zich er toe om onze garage volledige ondersteuning te bieden om dit probleem op te lossen.

Ik moet straks nog naar de verdeler bellen om een afspraak. Maar ik moet de auto binnenbrengen voor een grondige diagnose.

Wij hebben de voorbije dagen nog eens geprobeerd om het probleem uit te lokken (maar zonder resultaat) - wij hadden het gevoel dat dit was nadat de wagen een periode niet gebruikt is.  Maar hebben hem nu moedwillig 4 dagen niet gebruikt. maar de ramen bleven toe.

Van zodra we meer weten, laat ik het zeker weten.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een update betreffende dit probleem. 

Auto is maandag terug binnen gebracht, ze hebben samen met iemand van Kia zelf de logs zitten doorspitten maar niets gevonden. 

Er is dan besloten om voor alle zekerheid een nieuwe "stuurdoos" te steken (= een nieuwe computer die verantwoordelijk is voor de sturing van de ramen). 

Dit gebeurd een van de volgende weken (staat in backorder).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de terugkoppeling!
Helaas geen oorzaak gevonden, maar wel erg netjes dat men toch besluit de aansturing uit voorzorg te vervangen.

Mijn auto staat overigens regelmatig meerdere dagen ongebruikt voor de deur, maar tot nu toe is het alleen voorgekomen als ik m de dag er voor nog gebruikt had.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...