Jump to content

Eerste schakelmoment na koude start


Sometimes
 Share

Recommended Posts

Heb de Niro nu bijna 2 weken in mijn bezit, ruim 1000 km achter de rug. Ondertussen het hele forumdeel wat over deze auto gaat doorgenomen, veel nuttige informatie gevonden.

Wat ik ervaar (en waar volgens mij geen topic over is), is dat de Niro na de koude start de eerste paar keer wat hardhandiger schakelt. Lastig om daar een goed woord voor te vinden, maar de manier van schakelen is niet met de soepelheid zoals wanneer de auto warmgereden is. Eigenlijk gaat het na 2 a 3 keer schakelen al wat beter.

Mijn Niro heeft ondertussen 117.000 km achter de rug. Ik vraag me af of anderen dit ook ervaren; is het normaal of alleen bij die van mij?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Mijn Niro heeft die klacht niet, maar heeft ook niet zoveel ervaring opgebouwd. Gevoelsmatig als het probleem verdwijnt/verminderd als de auto even gereden heeft zou ik als eerste kijken naar de olie in de versnellingsbak. Als ik mij goed herinner wordt in het onderhoudsschema van Kia geen versnellingsbakolie vervangen en zou mij niets verbazen als na een dergelijke kilometerstand die olie zn beste tijd heeft gehad en aan vervanging toe is.

Link to comment
Share on other sites

Bij 117000 km is de auto 'net' ingereden, dus de olie in de versnellingsbak zal zeker nog niet aan wisselen toe zijn.

Wat wel mogelijk is, is dat het niveau in de versnellingsbak wat te laag staat ( onwaarschijnlijk, maar mogelijk).

Edited by Peter-036
Typo verbeterd.
Link to comment
Share on other sites

Aan olie verversen had ik zelf ook gedacht, maar had ook begrepen dat dat weinig gebeurt.

Te weinig olie was niet bij me opgekomen. Geeft dat soortgelijk gedrag? Zodra de motor enigszins warm is, gaat het schakelen soepel.

Link to comment
Share on other sites

Versnellingsbakken zijn volgens de fabrikanten vaak "sealed for life" ofwel de versnellingsbakolie zou nooit vervangen of bijgevuld hoeven worden vandaar dat het zelden bij regulier onderhoud wordt meegenomen. Zeker bij geautomatiseerde / autmatische versnellingbakken heb ik mn twijfels over dat "sealed for life" die olie is ook aan veroudering onderhevig en raakt vervuild. Maar goed blijft natuurlijk lastig de oorzaak van een probleem te vinden via het internet.

Ik heb ook eerste hand gezien bij een maatje van me die een BMW met automaat had gekocht en schakelproblemen had, achteraf heeft hij een afgeragde auto gekocht, maar goed je was toen jong en onbezonnen. :) Op een zaterdag samen naar een BMW specialist gereden. Toen we aankwamen stond hij buiten te roken, hij stelde nog een paar vragen en zei hij zet hem maar op de brug. Bak open en daar kwam iets uit dat meer leek op dunne stroop ipv olie. Nieuwe (roze) olie erin en vervolgens binnendoor naar huis gereden om de versnellingbak te testen en het schakelen werd tijdens de rit aanmerkelijk beter en bijna onmerkbaar.

Link to comment
Share on other sites

Je schreef zelf al dat het na 2 of 3 keer schakelen al beter gaat, dan is de olie in je bak al wat dunner (want opgewarmd)....mijn conclusie: niets aan de hand!

Ik had vóór mijn eerdere reactie beter moeten lezen :blush:.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Edgar Schiferli
   Goedendag, ik ben hier nieuw en wil graag even vragen of er iemand wel eens eerder hetzelfde probleem heeft gehad of gehoord.
   Na het ontgrendelen van de auto en startonderbreker duw ik de sleutel in het stopcontact. Ik draai hem om en alles gaat branden en werken behalve de motor. Hij start dus niet. Wanneer ik de sluetel een paar heen weer doe en/of vast houdt dan start hij ineens wel. Soms duurt het 2 minuten of soms 30 seconden. 
    
   Hoor graag als er iemand ideen heeft?
   gr
   edgar
  • By Adri22
   Tot nu toe 2 maal binnen enkele dagen weigert de cee'd om te starten, wel gaat de hele kerstboom in het dashboard aan. Na de 2e maal Anwb gebeld en nog eens geprobeerd te starten, nu startte de auto weer probleemloos. Anwb weer maar afbesteld. Ben vanaf nu de reservesleutel maar gaan gebruiken (in beiden zit  een vrij nieuwe batterij) probleem heeft zich tot op nu niet herhaald. Toch wil ik wel graag 2 bruikbare sleutels in mijn bezit hebben! Graag een oplossing ?? Bvb. dank.
  • By Cris23
   Hallo beste forum leden. 
    
   Ik heb een start probleem met mn kia. 
   Toen ik de auto van mn vader georven heb , sloeg de auto nooit bij de 1e poging na het omdraaien van de sleutel aan. 
   Meestal bij de 2e keer contactslot omdraaien sloeg de motor aan . 
   Dit probleem is verergerd na 7 , 8, 9x enz keer starten .
   Bij een warme motor start hij meteen.  Bij koude motor sta ik nu 10 minuten te hannussen voordat hij pruttelebd aan slaat . 
   Nu bij warme motor kan het nog paar keer nodig hebben voordat hij aanslaat. 
   Bij uitlezen viel niks te zien. 
   Heeft iemand enig idee waar ik het moet zoeken?
   Wilden het zelf oplossen indien mogelijk.
    
   Alvast bedankt voor het meedenken. 
    
   Gr cris
    
  • By Stephan H.
   Mijn Kia Ceed heeft nog geen 3000km op de teller, echter schokt hij bij het optrekken met een koude motor. Zodra de motor warm is verdwijnt het probleem. 
   Het schokken is heviger wanneer de auto een dag of twee heeft stil gestaan (slaat hij net niet af) en aanzienlijk minder wanneer er dagelijks mee wordt gereden. Herkend iemand dit probleem? En heeft iemand hier toevallig ene oplossing voor? 
  • By xtra40
   wie o wie heeft of krijgt de eerste ev6 ???
   zo dra ie in de showroom staat hoop ik dat ik een test rit mag gaan maken 
    
   https://www.kia.com/nl/modellen/ev6/ontdekken/
×
×
 • Create New...