Jump to content
Sign in to follow this  
Tom Zeldenrust

Zoemend geluid bij circa 100km/h rechtdoor

Recommended Posts

Beste forumleden,

 

Sinds kort maakt mijn kia sorento 2.5 uit het jaar 2008 een heel licht zoemend/brommend geluid bij constante snelheid met circa 100 km/h. Soms wel en soms hoor je niks. Je hoort het alleen als je de radio uit zet..

Ik moet daarbij wel vermelden dat ik laatst eens offroad ben geweest, waarbij ik de 4x4 heb ingeschakeld. Niet extreem, maar een bescheiden modderpad.

Iemand enig idee? De differentieel olie en koppelingen zijn 10.000km geleden nog voorzien van nieuwe olie/vet.

 

Edited by Tom Zeldenrust

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zit er vuil in je wielen? Modder aan de binnenkant vd velg bijvoorbeeld?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gebruik ook eens de zoekfunctie op het forum. Je bent niet de eerste met zoemende geluiden.

Wellicht dat je op basis van andere verhalen jouw geluid beter kan plaatsen om zo gerichter te kunnen kijken naar de oorzaak. Genoeg draaiende delen dus het kan vanalles zijn. 

Met wat meer concrete info kunnen wij je ook beter helpen. Vuil moet je uitsluiten door te reinigen. Heb je vast al gedaan. Oliepeil diff. kan onjuist zijn, gebeurt wel eens bij verversen achterdiff. daar moet meer in (1.6L ipv 1.3L voorste diff.)

Versnellingsbak kun je uitsluiten door te ontkoppelen of in neutraal en horen of geluid weg is. Tussenbak kun je uitsluiten door zekering 13 TCCM eruit te trekken bij zekeringkastje links van de pedalen. Etc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

De assen ( kruiskoppelingen ) kun je beter om de 6000 km smeren, of vaker en altijd na een stof of modderbad. Het vuil pers je dan uit de lagers.

Goedkoop en ultra-snel te doen met een eenvoudige vetspuit en zoemt het dan nog was het dat niet....

Overigens zoemt bij mij de voorste differentieel altijd maar in NL is ie vrijwel nooit vol/continue in bedrijf. Ik merk het alleen bij sterk klimmen in het buitenland, en al helemaal in klimmende haarspeldbochten op stroef asfalt wat die tussenbak overduidelijk echt niet fijn vindt. Continue zoemen heb ik ook een keer gehad maar dat was vuile (orginele, met grafiet !!) differentieelvloeistof in het achterste differentieel die niet meer goed smeerde en het hele differentieel gloeiend heet maakte met het bergopwaarts trekken van een caravan. Sindsdien vervang ik zelf de vloeistoffen, weet ik tenminste zeker dat het 1) echt gebeurd en 2) het juiste smeermiddel is. Zo ook het smeren van de assen wat ik na ~ 3000 km doe. Ik wil liever geen as door de bodem van mijn auto op de snelweg :-))

Edited by ArjanS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By Richard40
   Heb een Kia e-Soul van november 2019.
   Sinds enige tijd hoor ik een continu tikkend geluid als ik het pedaal intrap. De garage (van mossel) heeft al gekeken met de laatste beurt maar hebben niks kunnen vinden. Het is gewoon irritant. Binnenkort maar eens bij een andere Kia dealer langs gaan. Weet hier iemand toevallig wat dat zou kunnen zijn?
    
   Mvg Richard 
  • By Zoef de Haas
   Ik heb aan beide kanten bij het achterwiel een sticker zitten. Hoort deze daar of zijn ze hem vergeten te verwijderen bij aflevering?
    
    

  • By rikjan
   Ik merk dat bij hoge temperaturen buiten de stoelventilatie nauwelijks blaast. Ik dacht eerst dat je het anders ervaart juist omdat het zo heet is, maar volgens mij is het toch echt zo. Misschien heeft het te maken met prioriteiten, dwz eerst het interieur en daarna pas de stoelen. Maar zou 't prettig vinden dat er juist veel koele lucht door de stoelen gaat.
   Merken jullie dit ook? 
  • By bert111bel
   zoals de tittel al laat doorschijnen , welke andere hybrid of plug inn hybrid zouden jullie aankopen mocht je willen veranderen ?
   zelf ben ik aan het denken over de bmw 2  225 XE ??
   nadelen zijn toch wel hoog verbruik ( 6 l/100 km ) en kleine benzinetank ( 36 l )
   MAAR daarentegen staat dan een vermogen van 224 pk  , 136 benzine + 88 electrisch ...
   keuzes , keuzel keuzes   
    
  • By yvdhaak
   Sinds vrijdag trotse bezitter van een MY20. Tot nu toe heel tevreden, maar ik kan nog niet echt wennen aan alle geluiden en muziekjes die afgaan bij bijvoorbeeld het starten.
   Wanneer ik instap en ik start de auto met de rem ingedrukt, krijg je een soort concert te horen en tegelijkertijd allerlei piepjes.
   Weet iemand waar de instellingen hiervan aan te passen zijn? Ik heb het nog niet kunnen vinden met de handleiding ernaast.
×
×
 • Create New...