Ga naar inhoud

JosV

Leden
  • Aantal Items

    46
  • Registratie Datum

  • Laatst Bezocht

  • Dagen Gewonnen

    2

Alles dat geplaatst werd door JosV

  1. ook hier alleen een 3-fase kabel, geen thuislader. Nou wordt je ook niet echt blij met een laadvermogen van 2,5 KwH. Duurde bij mij 29 uur om een driekwart lege accu op te laden Vervelender nog is dat bij de nieuwe EV Edition (Light) geen hoedenplank of bagage-afdek geleverd wordt.
  2. Ik heb zo'n een mifi hotspot bij aliexpress gekocht (zoek op carfi), en dat werkt best handig. Android heeft prima automatische hotspot apps, maar iOS blokkeert de functionaliteit. Met zo'n MiFi heb je wel een apart abonnement nodig. Duocard/duosim heb ik geprobeerd, maar is hier niet voor bedoeld (je kan maar 1 dataverbinding tegelijk hebben) en prepaid is relatief duur. Als je met de MiFi een rijdende hotspot voor het hele gezin maakt dan kan het dataverbruik flink oplopen. Als je het alleen voor de ingebouwde navigatie gebruikt dan heb je met een abonnementje van 2,50 per maand (geen simpele reclame voldoende. De ingebouwde navigatie verbruikt echt minimale hoeveelheden data, maar veel mensen klagen over actualiteit van de info. Zelf gebruik ik liever iOS Carplay met Waze
  3. Lukt me in de zomer regelmatig om 1 op 26 of zelfs 1 op 29 te halen met mijn Niro FE, op stukken van 100km of langer, en dan wil ik de grens natuurlijk verleggen naar 1 op 30 . Is ook leuk om dan na een tankbeurt de actieradius te zien (ik streef nog naar 1000 km). Truc / sport is wel, rustig accelereren en rijden (100km restrictie op de snelweg helpt) en goed gebruiken maken van regeneratief systeem In de winter 130 op de snelweg: 1 : 15 met een beetje geluk
  4. JosV

    Niro PHEV

    Het prijsverschil is trouwens in praktijk een stuk groter dan de genoemde 700 euro. Er is weliswaar een kortingsactie van 4000 euro waardoor de prijs van de PHEV dichter bij de hybride komt, MAAR... de dealer hanteert maar 1 kortingsactie terwijl hij standaard al een 'inruil-korting' van 1500 euro hanteert. Als je dus een 'gewone' hybride koopt dan krijg je1500 euro korting, en als je de PHEV koopt dan krijg je 4000 euro korting (in plaats van de 'inruil-korting'). Bij die 700 euro moet je dus 1500 euro optellen, waardoor het prijsverschil in praktijk 2200 euro is. Ik wist dat vantevoren (mijn dealer heeft dat zelfs per email bevestigd)...maar heb toch bewust voor de PHEV gekozen
  5. Het lukt me ook wel eens om de accu vol te krijgen, meestal tijdens een lange tocht bergafwaarts. Opvallend is dan dat de benzinemotor dan opeens aanslaat en flink 'toeren' (en dus kabaal) maakt.
  6. JosV

    Niro PHEV

    Ik heb even zitten rekenen Ik heb de gegevens van de PHEV van https://ev-database.nl/auto/1210/Kia-Niro-Plug-In-Hybrid naast die van mijn huidige First Edition gezet. MRB : provincie Utrecht 63 euro per maand voor mijn FE, en dat zou 35 euro per maand worden voor de PHEV Verbruik : mijn FE kost in praktijk ongeveer 6 euro per 100km, en de PHEV ongeveer 4,50 euro als ik puur en alleen elektrisch zou rijden (thuisladen, want onderweg kan dat oplopen tot meer dan 8 euro) Kortom, geen schokkende verschillen, zeker niet als de PHEV meer benzine verbruikt vanwege het hogere gewicht. Maar het comfort van stil elektrisch rijden was voor mij doorslaggevend (de elektrische versie heeft voor mij een te beperkte actieradius en te lange oplaadtijd...ik rij vaak lange stukken). Ik heb (nog) geen zonnepanelen (te lange terugverdientijd), en de milieubesparing lijkt me minimaal (helemaal na het zien van de documentaire: Planet of the Humans, van Michael Moore).
  7. JosV

    Niro PHEV

    Ik heb er een gekocht. Was erg tevreden met mijn Kia Niro First Edition, en was na ruim 3 jaar en bijna 110.000 km aan een nieuwe toe. Voor het geringe prijsverschil, door de Kia actie en vanwege de modeluitrusting, maar meteen de PHEV genomen. Nu nog afwachten wanneer deze geleverd kan worden tijdens deze 'smart-lockdown'. Uiteindelijke besparing vanwege elektrisch rijden verwacht ik dat minimaal is, want stroom (laden) kost immers ook geld. Als mijn huidige Kia Niro 'elektrisch' rijdt dan valt de stilte gewoon op, dat was voor mij ook een belangrijke reden voor de PHEV...heerlijk stil rijden.
  8. JosV

    AppleCar Play

    Hallo Dietze, Je moet CarPlay uiteraard eerst instellen, maar als de connectiviteit niet herkent wordt...dan is in vele gevallen de kabel de boosdoener. Gebruik je een originele Apple Kabel (of in elk geval een MFI goedgekeurde kabel)? De goedkope kabeltjes bieden vaak alleen 'opladen' en geen 'datatransfer' (datatransfer is noodzakelijk voor CarPlay). Probeer even je originele Apple kabel, als die wel werkt...dan hoef je niet perse een nieuwe dure Apple kabel te kopen, maar je kunt maar beter wel een MFI (door Apple goedgekeurde) kabel kopen. Succes !
  9. Hoi Kenny, Dat zou geweldig nieuws zijn !! Ik ben erg benieuwd naar je ervaring met snelheden van 100, 120 en 130 km/u. Kun je een foto maken van de systeeminfo met software/firmware versie ? Die zou je ook in de rubriek 'software updates' plaatsen, daarin staat als meest recente versie die van Ron Penguin
  10. Misschien dat 'niet willen' niet helemaal juist is, maar ze doen er in elk geval heel geheimzinnig over en wordt geen merkbare voortgang geboekt of oplossing geboden voor bestaande probleemgevallen. Dit terwijl Kia wel degelijk een oplossing heeft, die in de nieuwe versies van de Niro verwerkt is. Dan is het duidelijk, zoals Dudeljo al opmerkte, dat Kia ons aan het lijntje probeert te houden. In dit geval heeft bravokia (foeikia wat cc betreft wel een punt, publiciteit is misschien een drijfveer voor Kia om actie te ondernemen. Maar ik denk zelf dat ze niet onder de indruk zullen zijn van youtube videos en pas in actie gaan komen als er een stevig (wellicht dodelijk) ongeluk gebeurt omdat iemand de cc gebruikt zonder te hebben weet van de problemen. Dan lijkt me dat Kia aansprakelijk gesteld kan worden, aangezien Kia al tijden op de hoogte is van de problemen maar deze informatie niet deelt met de getroffen gebruikers en ook geen oplossing biedt. In plaats van de 7 jaar garantie sticker (die overigens op zijn minst misleidend is gezien de gestelde kilometerbeperkingen), zouden ze net als op pakjes sigaretten een plaatje met een waarschuwing moeten plaatsen ! Kia rijders die het probleem kennen kunnen slechts 1 ding doen....de cc niet gebruiken.
  11. JosV

    Android Auto

    op de foto staat een maximum snelheid... komt die van het bijgewerkte Kia navigatiesysteem, of van Google Maps ? Mijn verwachting is dat deze van het standaard navigatiesysteem is, want Google Maps geeft deze bij mijn weten (nog steeds) niet weer, en blokkeert apps zoals FlitsMeister en de eigen toepassing WAZE (die wel een max. snelheid aangeeft). Dat is voor mij nu nog de belangrijkste reden om het Kia systeem te gebruiken, hoewel Google Maps of Apple Carplay veel meer up-to-date zijn. CarPlay van Apple zou trouwens vanaf september wel maximum snelheden gaan weergeven, maar of dat ook al in Nederland is betwijfel is (Google is ook begonnen met maximum snelheden...maar is gestart met de VS)
  12. Belachelijk vergelijk. De CC is niet leeg en niet onderweg kapot gegaan. De CC heeft gewoon vanaf het begin niet naar gefunctioneerd. Het zou trouwens minder onveilig zijn als de CC helemaal niet zou werken, dat is beter dan 'door te schieten' naar onverantwoord hoge snelheden. Fijn voor jou dat je CC wel werkt, maar ga mensen die hinder hebben van het probleem niet afzeiken !
  13. Ik ben echt heel erg benieuwd, is de update al geïnstalleerd...en wat is de ervaring? Ik ben het trouwens ermee eens dat de CC-bug onveilig is, alle opmerkingen die het probleem bagataliseren gaan voorbij aan het doel van de cruisecontrol (comfortabel en zuinig rijden) en aan het feit dat kopers voor deze niet onbelangrijke functie betaald hebben. Dat Kia dergelijke problemen niet wil of kan oplossen vind ik echt triest en zegt mij genoeg over het merk (dit is mijn eerste Kia). Om echt zuinig te rijden zou trouwens ook de update voor de ECO-DAS geïnstalleerd moeten worden, maar ook daarmee loopt Kia achter (volgens Kia Nederland zijn hier ook geen plannen voor). Wikipedia over 'cruisecontrol': Voordelen Men hoeft zelf geen gas te geven, waardoor de voet minder vermoeid raakt Door de constante snelheid wordt het brandstofverbruik geminimaliseerd Men hoeft niet continu de snelheid van het voertuig in de gaten te houden
  14. Die planning is nogal wisselend. Volgens Kia Nederland (via de Kia site) komt er geen update omdat er geen probleem is. Ze verwijzen naar de dealer, die vervolgens zegt dat hij afhankelijk is van Kia (Nederland) en er geen datum of planning of update bekend is. Vreemde is ook dat niet alle Kia First Edition (probleem lijkt zich te beperken tot First Edition modellen) het probleem lijken te hebben, waardoor Kia het blijkbaar niet serieus neemt.
  15. Let er dan op dat Android Auto alleen werkt op Android 5.0 en hoger (de echte goedkope telefoons hebben vaak nog 4.x en zijn niet te upgraden). In praktijk vind ik persoonlijk de toevoeging CarPlay en Android Auto (nu nog) redelijk beperkt, behalve dan de spraakbesturing...dat is best gaaf. Als je trouwens de Nederlandstalige SIRI (spraak-assistent Apple) gebruikt, dan zul je de titels van de nummers en artiesten die je wilt laten afspelen 'op zijn Hollands' moeten proberen uit te spreken Echt hilarisch ! https://www.iculture.nl/nieuws/nederlandse-siri-apple-music-wat-werkt-en-wat-kan-beter/ Er zijn trouwens nog wel technische issues met CarPlay in de Niro, het systeem schakelt namelijk niet altijd even goed tussen Bluetooth mode en CarPlay. Ervaring met updates van Kia zijn voor mij niet best, dus ik verwacht daar niet veel van. Zowel CarPlay als Android Auto werken alleen via de kabel, en bij Apple werken alleen de gecertificeerde kabels echt altijd goed (de kabeltjes van euro werken soms wel, en soms niet, en soms na een tijdje niet meer...uiterst irritant.). Je hoeft overigens geen dure originele Apple kabels te kopen, als ze maar MFI (Made for iPhone) gecertificeerd zijn. Android is wat minder gevoelig voor niet-originele kabels, maar neem wel een wat stevigere/dikkere (de hele dunnetjes willen nog wel eens haperen).
  16. Hallo mae Een 'mirror' op het display van de Niro kan niet op een iPhone. Lukt ook niet op een Android. Ik gebruik zowel CarPlay als Android Auto, en je bent altijd gebonden aan de apps die geschikt zijn voor een van beide systemen. Dat heeft oa met veiligheid te maken zeggen de makers (hoewel ze daar niet echt consequent in zijn; zo mag je met Android wel SMS en WhatsApp maar bij iOS alleen SMS / iMessage...en beiden lijkt me niet echt 'veilig' in het verkeer :-). Beide systemen zijn heel erg beperkt in het aantal beschikbare apps, waarbij Android net wat meer toepassingen toelaat. Naast de eigen navigatie toepassingen worden een aantal audio-toepassingen (radio via internet, speciale zenders, en audioboeken) geboden naast de eigen toepassingen. Persoonlijk mis ik de 'huidige max. snelheid' aanduiding bij zowel de standaard Apple Maps als de Google Maps toepassing, en vind ik de TomTom van de KIA beter (maar helaas 'gedateerd'). Android zou binnenkort Google WAZE toestaan op CarPlay (maar dat zegt Google ze al ruim een jaar), die al wat beter. Maar apps als bijv. FlitsMeister worden simpelweg (nog) niet toegelaten, net als Video-toepassingen. Kortom...redelijk beperkt....en helaas geen 'mirror' Overzicht van apps voor Android Auto: https://play.google.com/store/apps/collection/promotion_3001303_android_auto_all ...en voor Apple CarPlay https://www.apple.com/ios/carplay/
  17. Hier kan ik me helemaal in vinden. Ik zou van mijn dealer zeker weer een auto willen kopen...maar of ik nog een Kia wil kopen betwijfel ik. De Niro is een nieuw model met nieuwe techniek, die heel sterk leunt op software. Die software deugt niet, en de updates van Kia komen er niet of duren ongelofelijk lang. Kia doet heel geheimzinnig over de updates (geen lijst van probleemoplossingen, en geen schema/planning). Kia doet al net zo geheimzinnig over de problemen/storingen en je bent altijd de eerste die het meldt. De dealer kan daar niets aan doen, maar Kia Nederland is echt super onbehulpzaam. Ik kan me alleen voorstellen dat ze bang zijn voor (schade)claims. Dat is echt jammer, want de auto is best aardig voor zijn prijs. Het verbruik volgens fabrieksopgave ga je weliswaar niet halen (ook deels vanwege de problemen met de software en updates), maar voor een auto in deze klasse is het helemaal niet slecht. Voor deze prijs krijg je echt ontzettend veel knopjes en plastic, dus helemaal niet gek Hybride rijden vergt wel enige gewenning (kan ik nu na 11.000km wel zeggen) en voelt voor de bijrijders/passagiers soms vreemd (schokkerig), maar het wordt (voor mij althans) een sport om zo vaak mogelijk 'fluisterstil' te rijden en om zoveel mogelijk kilometers uit een liter benzine te halen. Op de snelweg is de Niro wat dat betreft niet echt sterk. De Kia sticker zegt weliswaar 7 jaar garantie, maar besef goed dat er een limiet van 150.000 km geldt. Als je dus veel gaat rijden kan de garantie snel voorbij zijn.
  18. JosV

    Kia connected service

    Helemaal mee eens. 199 euro voor het stekkertje/apparaatje en dan ook nog eens een maandabonnement. Nee, dat is het me echt niet waard. Ligt ook een beetje aan de functionaliteit die geboden wordt. Als de 'connected service' ook meteen een WiFi hotspot en andere diensten (infotainment, en live traffic en updates voor de navigatie) zou bieden, dan zou ik er nog wel 25 euro (voor het apparaat, daarnaast een paar euro per maand abonnement) voor over hebben. De functionaliteit / informatie die ze echter aan lijken te bieden is niet veel meer dan een ELM stekkertje van minder dan 1 euro om motormanagement uit te lezen (met als 'extra' dat de info ook op afstand uit te lezen is). Af fabriek kunnen ze die apparaatjes vast een paar euro meerprijs leveren en inbouwen. Heeft er trouwens al iemand ervaring met zo'n ELM / OBDII stekkertje in de Niro. Ik gebruikte het in mijn vorige auto regelmatig, maar de Kia biedt al zoveel info op de eigen display dat ik nog niet aan het stoeien ben gegaan (bovendien is de OBDII aansluiting erg onhandig geplaatst in de Niro).
  19. JosV

    Software updates

    Heeft iemand inmiddels een nieuwere versie (deze is alweer meer dan anderhalve maand oud) ? Vooral de firmware update lijkt me interessant
  20. JosV

    Verbruik Niro

    Je verbruik komt ongeveer overeen met de duurtest van Bright op : https://www.bright.nl/duurtest/duurtest-kia-niro-conclusie Daarin scoort Rutger Middendorp gemiddeld 1:16 maar met op de snelweg slechts 1:13,5. Dat is wat realistischer dan de fabrieksopgave, hoewel ik zelf net als jij een beetje zuiniger haal.
  21. JosV

    Verbruik Niro

    Enig idee wanneer ? Mijn dealer wist niet eens wat eco-das en pec was en had dus geen idee of/wanneer het beschikbaar zou komen.
  22. JosV

    Verbruik Niro

    Niet echt relaxed om met 100 over een snelweg te sukkelen waar iedereen 130+ rijdt. Zeker niet op onze drukke wegen met wat vrachtverkeer (die eigenlijk niet harder dan 80 mogen als ik me niet vergis, maar tussen de 80 en ruim 100 in praktijk) waar je dan tussendoor moet zien te laveren. Veel remmen en weer optrekken/inhalen, en dat lijkt me niet relaxed en ook niet echt zuinig.
  23. JosV

    Verbruik Niro

    Bij mij ongeveer hetzelfde gemiddelde over een kleine 10.000 km de afgelopen 3 maanden. Ik merk ook dat het verbruik daalt nu de temperatuur stijgt, maar mijn snelwegkilometers (flinke stukken 120/130) halen mijn gemiddelde onderuit. Op de snelweg kom ik ondanks een heel voorzichtige rijstijl niet verder dan 1l per 15km. Jammer dat de elektromotor op de snelweg niet vaker inschakelt (ik had verwacht dat Predictive Energy Control als deel van de ECO-DAS functie daar wel voor zou zorgen). http://www.kia.com/nl/kia-nieuws/home/algemeen/wereldprimeur-kia-niro-op-chicago-auto-show/
  24. JosV

    Vervorming diffuser

    Op zich vind ik de vervorming wel meevallen (zie foto), maar ik vind het ook vreemd dat KIA dan niet standaard een vervanging aankondigt. KIA heeft de gegevens van alle Niro rijders (de garage uiteraard ook), dus hoeveel moeite is het om ons daarop attent te maken. Dezelfde geheimdoenerij als met de software updates lijkt me. Mijn auto was onlangs in de garage, en er werd me niets verteld over een vervanging van de diffuser. Klanten moeten dus blijkbaar eerst klagen om geholpen te worden.
  25. Hoi Tal, Ik schat de kans erg klein in dat dit effect zal hebben. Pas als er een (serieus) ongeluk gebeurt met een rijder die NIET wist dat CC onveilig was, en aantoonbaar is dat het CC probleem de oorzaak was en Kia op de hoogte was van het probleem en ervoor gekozen heeft om GEEN product recall (om de CC tijdelijk te blokkeren totdat een oplossing beschikbaar is) of op zijn minst een waarschuwing aan alle Kia rijders te sturen (met bevestiging van de ontvanger) om de CC niet te gebruiken, maakt een claim pas kans op slagen denk ik. Dat je betaald hebt voor functionaliteit die niet geboden wordt maakt weinig kans denk ik (anders zou je ook kunnen claimen dat ECO-DAS niet werkt en had je kunnen claimen dat CarPlay tot voor kort niet werkte, en zou je kunnen claimen dat het verbruik enigszins 'optimistisch' voorgespiegeld werd, etc.). Nee, in dit geval denk ik dat de enige kans van slagen voor een claim gerelateerd moet zijn aan de onveilige situatie waarvan KIA op de hoogte is, maar ervoor kiest om de gebruiker niet op de hoogte te stellen (terwijl KIA werkt aan een oplossing). ...alternatief is natuurlijk om 'publiek' te gaan, maar dat boeit KIA niet echt zoals AAAA al suggereert. Maar laten we vooral ons rijplezier niet door de CC problemen vergallen, en genieten van ons Nirootje (die toch ook veel pluspunten heeft).
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...